Museum Palthehof Nieuwleusen 20 jaar en springlevend - Foto: Wim
Foto: Wim

Museum Palthehof Nieuwleusen 20 jaar en springlevend

NIEUWLEUSEN – De historische vereniging van Nieuwleusen opende in 1998 haar museum met een tentoonstelling over de naamgeefster: Gulia Palthe. Zij was de laatste rechtstreekse nazaat van dominee Jan Arend Palthe, die van 1754 tot 1803 predikant was in Nieuwleusen.

Jan Arend had gedurende zijn ambtsperiode veel grond gekocht en een eigen pastorie laten bouwen. Drie van zijn kinderen keerden terug naar Oldenzaal, maar de bezittingen in Nieuwleusen bleven in de familie. Zomers verbleven er vaak familieleden in de pastorie, zo ook kleinzoon Carel Hendrik met zijn vrouw en twee dochters. Die dochters bleven ongehuwd en toen Guillemette Joanette in 1928 stierf, als laatste van haar familietak, schonk zij haar bezittingen in Nieuwleusen aan haar pachters en aan de Nederlands Hervormde kerk. Museum Palthehof is gevestigd op “Palthe-grond”. De pastorie, die omstreeks 1962 is afgebroken, stond op de plek waar zich nu de oprijlaan naar het museum bevindt.

In 1962 werd het 350-jarig bestaan van Nieuwleusen gevierd. Dat leidde tot de oprichting van een historische vereniging die de kennis van de geschiedenis van Nieuwleusen wil bevorderen. Er kwam een Kwartaalblad en er kwamen werkgroepen. 35 jaar verzamelen van verhalen en foto’s heeft inmiddels een schat aan informatie opgeleverd. Die kan nu ook via de website Museum Palthehof.nl wereldwijd geraadpleegd worden.

In 1998 had de bevolking voldoende middelen bijeen gebracht om een museum te bouwen waarin ook het cultureel erfgoed getoond kon worden. In het museum is een compleet schoolklasje, met veel materialen uit de school van De Meele. Er is een keuken met huishoudelijke voorwerpen van vroeger; nu met “de weck” als thema. Daar mogen de schoolkinderen tijdens het klassenbezoek koffiebonen malen. In het “kerkenhoekje” hangt de gietijzeren luidklok uit de kerkruimte van de havezate het Oosterveen. En de vuistbijl, gevonden bij de Meentjesweg, wijst er op dat daar al heel vroeg mensen verbleven of passeerden.

Naast de vaste collectie is er in het museum ieder jaar een wisselende tentoonstelling. Daarvoor brengt de bevolking traditioneel op Oudejaarsmorgen voorwerpen in, die een plek krijgen in de tentoonstelling.  Zo ontstaat er steeds een tentoonstelling die de bezoeker verrast door het herkennen van voorwerpen uit een eigen verleden en het ontdekken van nieuwe voorwerpen die toevallig in Nieuwleusen terecht zijn gekomen.

De tentoonstellingen zijn regelmatig aanleiding voor schenkingen. Zo werd in 2004, na afloop van de tentoonstelling  “Ge rijdt als vanzelf; 100 jaar Union rijwielfabriek” heel veel materiaal geschonken. Daar moest natuurlijk plaats voor worden vrijgemaakt. Na jaren van opslag en restauratie staan er nu op de bovenverdieping van de Palthehof heel bijzondere fietsen en bromfietsen tentoongesteld en laten foto’s en film de geschiedenis van de Union rijwielfabriek zien.

In januari van dit jaar ontvingen wij een royale schenking met schilderijen en tekeningen van Jan Masselink, de schilder waarvan in het gemeentehuis van Dalfsen in de “Masselink-kamer” ook enige werken hangen.  Bent u nog nooit in dit museum geweest, dan zijn er veel redenen om dat nu snel te gaan doen.

Nieuwleusen werkt ook hard mee aan het DNA van Dalfsen, verhalen en verbindingen uit het verleden, samen met de andere kernen in de gemeente Dalfsen.

Dit jaar zijn hier twee nieuwe tentoonstellingen.

“De Palthehof zegt het met bloemen” is een tentoonstelling om vrolijk van te worden. Zij laat zien hoe bloemen fleur geven aan ons dagelijks leven; afgebeeld op porselein en aardewerk, op kleding  en sieraden, in boeken en poëziealbums, borduurwerk en schilderijen. En zij laat zien hoe iedere generatie kiest voor een eigen vormentaal.

“Vaart en Vecht, vervoer, verbinding, vooruitgang“ is een tentoonstelling die laat zien hoe de aanleg van de Dedemsvaart een grote rol heeft gespeeld in de economische ontwikkeling van Nieuwleusen en Den Hulst, hoe belangrijk de Vecht was voor Dalfsen en het Overijssels kanaal voor Lemelerveld en hoe zandwegen, zoals de oude Twentseweg, de Koningsweg en de Papenallee bij Hoonhorst, de Hessenweg bij Oudleusen en de Tolweg bij het Ruitenveen, de nog kleine buurtschappen verbonden met de rest van de wereld en paard en wagen werden opgevolgd door fietsen, bromfietsen en motoren.

De Palthehof is een relatief klein museum, maar heeft een zeer gevarieerde collectie. Hoge eikenbomen rondom,  zorgen voor koelte, zodat ook op heel warme zomerse dagen een bezoek aan het museum heel aangenaam kan zijn.   Hier moet elke inwoner van de gemeente Dalfsen eens geweest zijn. U zult versteld staan van de prachtige exposities.

Gees Bartels Palthehof en WvdV Dalfsennet

Artikel delen:
Foto's 5
Museum Palthehof Nieuwleusen 20 jaar en springlevend - Foto: Wim
Foto: Wim
Museum Palthehof Nieuwleusen 20 jaar en springlevend - Foto: Wim
Foto: Wim
Museum Palthehof Nieuwleusen 20 jaar en springlevend - Foto: Wim
Foto: Wim
Museum Palthehof Nieuwleusen 20 jaar en springlevend - Foto: Wim
Foto: Wim