Fysio Vechtdal biedt veel specialisaties op een A-locatie

Fysio Vechtdal biedt veel specialisaties op een A-locatie

“De fysiotherapie is altijd de rode draad geweest in mijn leven”, zegt Peter Dam. Per 1 maart van dit jaar is hij de eigenaar van Fysio Vechtdal, de fysiotherapiepraktijk met veel specialisaties. Deze praktijk kent twee locaties, de hoofdvestiging in het paramedisch centrum in Nieuwleusen en het Zorgplein in Balkbrug.

Peter Dam, zelf algemeen fysiotherapeut en specialist in dry needling, shockwave, gerofitness en medical taping, was sinds
2015 in dienst van de Maatschap Fysiotherapie Nieuwleusen/Balkbrug. Per 1 maart 2018 hebben zijn collega’s Pim van Es en Gerard van der Holst de praktijk aan hem overgedragen vanwege hun leeftijd. De praktijk wordt nu voortgezet onder de naam Fysio Vechtdal.

Hoewel de interesse voor dit vak er altijd was, koos hij aanvankelijk een heel andere richting. Na zijn HEAO-studie werkte hij vanaf de jaren tachtig voor ABN-Amro, maar in de crisisjaren verlegde hij zijn koers. “Door de crisisjaren stond ook mijn baan op de tocht. Ik volgde in 2007 een cursus sportmassage en besloot in 2011 in deeltijd de opleiding Fysiotherapie te volgen. Die sloot prima aan op de situatie in Nieuwleusen toen Pim van Es, een van de drie oprichters van de maatschap, met wie ik toen al contact had, minder uren wilde gaan werken.” Hij trad full-time toe tot de praktijk.

“Ze dachten vooruit”, zegt hij over de drie fysiotherapeuten (ook Joop Meijs behoorde hiertoe) die zich een kleine tien jaar geleden verenigden in de toenmalige Maatschap Fysiotherapie. “De laatste jaren zie je dat verzekeraars steeds meer aandringen op grotere praktijken. Deze drie fysiotherapeuten, die tot dan toe elk een eigen praktijk in het dorp hadden, dachten vooruit door tijdig de koppen bij elkaar te steken en hun afzonderlijke praktijken onder te brengen in een heel nieuw gebouw aan de Burgemeester Backxlaan.”

Deze praktijk bleek een aanwinst voor het dorp, met een ruim bemeten oefenruimte, die enerzijds uitkijkt op de Backxlaan en anderzijds op de weilanden net buiten de dorpskern. Het driemanschap trok enkele nieuwe medewerkers aan, waardoor meerdere specialisaties ontstonden. Ook recentelijk is het aanbod van Fysio Vechtdal uitgebreid, met een oedeemtherapeut en een bekkentherapeut. “Qua behandelingsmethoden willen we als praktijk zoveel mogelijk specialisaties bieden”, zegt Peter Dam. “Van algemene fysiotherapie tot sportbegeleiding en geriatrie. Als je multidisciplinair wilt zijn, heb je al gauw acht tot tien specialisten nodig.” Die heeft Fysio Vechtdal dan ook: de praktijk omvat nu twaalf fysiotherapeuten, 2 baliemedewerksters en 3 interieurverzorgsters.

Toch wil Peter Dam de huidige voorzieningen in Nieuwleusen en Balkbrug eerst en vooral op peil houden. “Er staat nu een goed team en een goede organisatie. Verdere uitbreiding van medewerkers is niet mijn eerste streven.” Hij ziet wel positieve ontwikkelingen in Nieuwleusen, waar de vestiging van Fysio Vechtdal met de ingebruikneming van het nieuwe Kulturhuus De Spil nog nadrukkelijker in het centrum van het dorp – en dus van de aandacht – komt te zitten. “Als iemand die afkomstig is uit de bancaire wereld, zeg ik: dit is echt een A-locatie. We zitten al tegenover gezondheidscentrum Sluis 3 en door de entree van het nieuwe Kulturhuus (aan de Beatrixlaan, red.) kantelt het blikveld ook meer onze kant op. Het betekent dat we van daaruit meer gezien zullen worden en meer deel kunnen gaan uitmaken van de lokale gemeenschap. We zijn sowieso van plan om meer aan onze zichtbaarheid en naamsbekendheid te gaan werken. Zo willen ook zelf inspelen op de activiteiten in het middengebied, door samenwerking te zoeken met de gebruikers en ook zelf activiteiten te organiseren. Daarnaast worden we actiever op het gebied van sponsoring van sportverenigingen.”

Dit artikel verscheen eerder in het DalfsenNet.nl Magazine.

Artikel delen: