Geen Blaasgruis… of toch wel…

Geen Blaasgruis… of toch wel…

REGIO – Kyra een gesteriliseerde poes van 9 jaar, kwam in mei langs bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen met de klacht dat ze wel erg veel op de kattenbak plaste. Tevens zag de eigenaar dat er weinig urine kwam. Kyra was moeilijk te onderzoeken omdat ze ongeveer in haar baasje kroop.

Gelukkig konden we wel voelen dat haar blaas klein was. Ons vermoeden was blaasontsteking.

Nu komt blaasontsteking bij gecastreerde katers veel voor, maar bij gesteriliseerde poezen minder. Echter wezen de symptomen wel op blaasontsteking. De volgende dag, toen Kyra een klein beetje had geplast, toch urine onderzoek gedaan. Daar kwam duidelijk een ontsteking naar voren. Een oorzaak van blaasontsteking is vaak blaasgruis. Blaasgruis kan je met het blote oog niet zien, dus is de urine onder de microscoop bekeken. Niks gevonden….

Kyra is behandeld met ontstekingsremmers en vervolgens zagen we haar vier maanden niet weer omdat Kyra goed opknapte tot… begin september. De eigenaar gaf aan dat Kyra de laatste paar dagen weer dezelfde problemen had alleen nu veel heftiger. Ze sjouwde zich suf naar de kattenbak, maar er kwam nauwelijks urine. Opnieuw is er urine onderzoek uitgevoerd en ja Kyra had weer blaasontsteking, meer er was geen blaasgruis te zien onder de microscoop. Dit was wel erg vreemd. In overleg met de eigenaar van Kyra is er besloten dat er een röntgenfoto werd gemaakt. En ja hoor, er zijn steentjes zichtbaar in haar blaas. Er is meteen een operatie ingepland om de steentjes te verwijderen. Venijnig scherpe steentjes kwamen tevoorschijn. Geen lekker idee om die in je blaas te hebben. Na de operatie is Kyra snel opgeknapt en gaat weer met een heerlijk gevoel naar de kattenbak.

Artikel delen: