Toename aantal auto-ongelukken kan doorzetten in 2018

Toename aantal auto-ongelukken kan doorzetten in 2018

In 2017 was er een stijging te zien in het aantal auto-ongelukken in Overijssel. Of die stijging in 2018 door zal zetten, is nog niet bekend. Wel wordt de kans groot geacht dat dit gebeurt. Vorig jaar was er sprake van een stijging van het aantal ongelukken met ruim twaalf procent. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken, wat voor soort ongevallen komen het meest voor en hoe zijn deze te voorkomen?

Oorzaken toename

Waardoor is ontstaat de toename van het aantal ongelukken? Een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen is het gebruik van de smartphone. Deze leidt af en zorgt voor een afname van alertheid van de bestuurder.Een andere oorzaak is de vergrijzing: er nemen hierdoor meer oudere mensen deel aan het verkeer. Het aantal verkeersdoden onder 80-plussers is het hoogst. De oudere groep bestuurders op de weg is vaak een hoger risico voor autoverzekeraars, waaruit geconcludeerd kan worden dat zij ook vaker brokken rijden. Ook door de komst van de elektrische fiets gebeuren er meer ongevallen. Verder zijn het uitkiezen van een andere muziekzender en eten en drinken tijdens het rijden veelvoorkomende oorzaken van ongelukken.

Alleen blikschade

Bij ongevallen gaat het vaak om ongelukken zonder letsel aan de chauffeur of de inzittenden, er is dan enkel sprake van zogenoemde ‘blikschade’. Enkel de voertuigen zijn daarbij beschadigd. In zulke gevallen is er weinig leed als beide partijen een goede autoverzekering hebben. Eventuele schade kan dan gerepareerd worden zonder heel hoge bijkomende kosten voor de betrokken partijen. Bij het verliezen van schade, verliest een verzekerde schadevrije jaren. Hierdoor daalt de no-claimkorting, waarmee de autopremie stijgt.

Soort ongevallen

Tussen alle verkeersongevallen, is er ook nog onderscheid te maken tussen het soorten. Wat voor ongelukken gebeuren het meest? Met stipt op nummer één staat een achteraanrijding, in meer van de helft van de gevallen is hier sprake van. Daarna volgen de voor- en zijaanrijding. Ook zorgt een kettingbotsing regelmatig voor schade. Enkelvoudige ongevallen, waarbij er geen sprake is van een botsing met een ander voertuig, komen ook veel voor. Deze laatste is de nummer één oorzaak van verkeersdoden. Weten waar incidenten in de regio plaatsvinden en of er een ongeval is? Bekijk dan onze hulpdiensten LIVE.

Botsing met dier

In Overijssel gebeuren aanrijdingen met overstekend wild ruim twee keer per dag. Deze ongevallen zijn vaak desastreus voor dieren, maar veroorzaken ook flink wat schade aan voertuigen. Deze aanrijdingen zijn moeilijk te voorkomen. Een aanrijding met een dier gebeurt regelmatig in beperkt-zicht-situaties, met als oorzaak bijvoorbeeld zware regenval. Doordat dieren op zulke momenten veel aandacht vragen van aanwezigen vergeten betrokkenen vaak om hun voertuig te controleren op schade. Neem, bij schade, zo snel mogelijk contact op met de verzekeraar. Schade door wilde dieren wordt niet gedekt met een WA-verzekering, maar wel als de verzekering van de auto een WA+ beperkt casco- of allriskdekking is. Is een wild dier dood door de aanrijding, dan kan dit worden gemeld bij FBE Overijssel.

Voorkomen

Het is van algemeen belang het aantal ongevallen terug te brengen. Draag hieraan bij door de eigen veiligheid in acht te nemen en een ongeval te voorkomen. Let op de conditie van de weg, de rijstijl, het smartphonegebruik tijdens het rijden (niet doen), het weer en andere weggebruikers. Doe slechts een ding tegelijk – namelijk autorijden. Houd verder de staat van de auto in de gaten; denk daarbij aan de juiste bandenspanning en de werking van de verlichting.

Artikel delen: