Lekker chocoladeletters, geef ze wat betters

Lekker chocoladeletters, geef ze wat betters

Vanavond is het dan eindelijk zo ver, pakjesavond! Iedereen wordt hopelijk goed verwend, de verlanglijstjes zijn dit jaar in ieder geval rijk gevuld. De kinderen hebben al een aantal keer hun schoen mogen zetten. Naast een aantal kleine cadeautjes had Sint ook heerlijke chocoladeletters achter gelaten.

Die hebben we gisteravond met het gezin opgegeten. Helaas heeft Duke, de 5 jarige teckel ook mee gegeten en is de eigenaar met Duke belangd bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen.

 

Duke, de 5 jarige teckel, vindt chocolade heerlijk! Van chocoladeletters tot paaseitjes, alle stukjes chocolade probeert Duke te pakken te krijgen. Zo ook gisteravond. Met de veroverde chocoladeletter wandelt Duke naar zijn mand. Na enkele minuten heeft Duke de verpakking geopend en begint aan het opeten van zijn heerlijke chocoladeletter. Opeens merken de baasjes van Duke dat er een chocoladeletter weg is en ook Duke is in geen velden of wegen te bekennen. Maar dan ziet het baasje dat Duke heerlijk in zijn mand de chocoladeletter aan het opeten is. Ze schrikt behoorlijk want ja, is chocolade giftig voor een hond? Snel wordt de dierenarts gebeld. Gelukkig kunnen ze met Duke meteen terecht. Na lichamelijk onderzoek vraagt de dierenarts hoelang het geleden is dat Duke de chocolade heeft opgegeten. Na even denken, blijkt dit niet langer dan 1 uur te zijn. Op het oog lijkt Duke geen klachten te hebben, alleen een verdikte buik. Omdat het minder dan een uur geleden is, laat de dierenarts Duke braken. En stukje bij beetje komt de chocoladeletter eruit. De eigenaren en Duke kunnen met een gerust hart weer naar huis. Duke houdt er verder geen klachten aan over.

Chocolade is giftig voor honden. Dit komt door de stof theobromine. Deze stof behoort tot dezelfde familie als cafeïne. Vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden 1 tot 4 uur na inname maar soms pas na 6 tot 12 uur. De eerste verschijnselen bestaan uit braken, diarree en veel drinken. Daarna zien we rusteloosheid, trillingen, epileptische aanvallen, hoge lichaamstemperatuur, versnelde ademhaling, hartritmestoornissen, coma of zelfs sterfte.
Hoeveel chocolade een hond kan eten is een ruim begrip en verschilt per individu. De ene hond kan meer chocolade eten dan de andere. Er is geen antigif voor theobromine, de behandeling bestaat uit symptoombestrijding. Als de chocolade inname nog maar kort geleden is gebeurd, kan laten braken zinvol zijn. Doe dit niet met zout, dit kan ook tot een vergiftiging leiden!

Kortom: wanneer uw hond chocolade heeft gegeten neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een dierenarts. En zoals voor zoveel dingen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Leg chocolade niet op plekken waar de hond bij kan!

Artikel delen: