Eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen wordt morgen beëdigd

Eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen wordt morgen beëdigd

DALFSEN – Voor het eerst in haar geschiedenis krijgt de gemeente Dalfsen een vrouwelijke burgemeester. Morgen, maandag 14 januari, beëdigt Commissaris van de Koning Andries Heidema de 39-jarige Erica van Lente tot burgemeester van de gemeente Dalfsen.

Tot eind vorig jaar was zij waarnemend burgemeester van de Groningse fusiegemeente Bedum. Morgen om 19.15 uur wordt zij voor het gemeentehuis welkom geheten door muziekvereniging Excelsior. Aansluitend begint het officiële gedeelte in de raadszaal en na afloop is er gelegenheid om de eerste burger te feliciteren.
Van Lente is twintig jaar actief geweest in Groningen. Haar moeder komt uit het noorden, haar vader uit Dalfsen. om precies te zijn buurtschap Lenthe. “Dus het was logisch dat ik ging solliciteren”, vindt ze. “Ik ga van mijn moedersland naar mijn vadersland.”

Luco Nijkamp, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zei in oktober 2018: “Onze inwoners hebben actief meegedacht wie onze nieuwe burgemeester zou moeten worden en waar die aan moest voldoen. De raad heeft toen een profielschets vastgesteld met drie belangrijke rollen. De raad zocht een verbinder in de gemeenschap, een aanjager in de regio en een dienend leider in het gemeentehuis. Met Erica van Lente krijgen we een actieve, enthousiaste en zeer kundige burgemeester die goed bij Dalfsen past. We zijn blij dat ze gesolliciteerd heeft en we bevelen haar van harte aan bij Zijne Majesteit om benoemd te worden.”

Erica van Lente woont samen met haar partner in Groningen en is lid van de PvdA. Zij was onder meer werkzaam bij de NAM/Shell, de Gasunie, het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en bij VerbindDrenthe (Stichting Breedbandplatform Drenthe). Zij studeerde Romaanse talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft ervaring als raadslid en fractievoorzitter (van 2010-2014 voor de PvdA in Groningen, red.). Tot eind vorig jaar was zij waarnemend burgemeester van het Groningse Bedum.

Deze gemeente ging 1 januari van dit jaar samen met de gemeenten De Marne, Eemsmond en Winsum op in de nieuwe gemeente Het Hogeland. ‘Openbaar bestuur en infrastructuur (energie en telecom) zijn de rode draden in mijn loopbaan. Bij verschillende organisaties werk(te) ik op het kruispunt van nieuwe ontwikkelingen / strategie / business development en de manier waarop daar door de buitenwereld naar gekeken wordt. Ik leg verbindingen tussen de organisatie en de belangrijkste stakeholders en breng zo werelden bij elkaar. Ik heb verstand van zaken (doen) en heb daarbij hart voor de (publieke) zaak’, aldus Van Lente op haar LinkedIn-account

(foto: Gemeente Bedum)

Artikel delen:
Foto 1