IJssellandscan biedt blik op gezondheid Dalfsen

IJssellandscan biedt blik op gezondheid Dalfsen

Onlangs is door GGD IJsselland en Proscoop het platform genaamd IJssellandscan.nl gelanceerd. Deze website biedt de mogelijkheid om uiteenlopende statistieken over de regio IJsselland te vergelijken, of dit nou psychische gezondheid, alcoholgebruik of sexuele voorlichting is.

Zo wordt er belangrijk inzicht geboden in gezondheid, deelname en preventieve mogelijkheden. De uitkomsten van allerhande onderzoeken zijn zo voor iedereen beschikbaar: voor professionals die geinformeerd beleid willen vormen of burgers die benieuwd zijn naar het welzijn in de regio.

Vaccinatiegraad scoort jarenlang sterk

Wat onder andere blijkt uit de cijfers, is dat Dalfsen consistent hoger scoort op vaccinatiegraad in vergelijking met de rest van IJsselland. Met een gemiddelde van 5% verschil behaalt Dalfsen bijna een volledige dekking van de betroffen groep jongeren (10 of 14 jaar afhankelijk van het soort vaccinatie) , wat zelfs op landelijk niveau indrukwekkend is. Nog opvallender is het feit dat in Dalfsen, in tegenstelling tot het landelijke gemiddelde, het aandeel aan gevaccinneerde jongeren de afgelopen jaren zelfs is gestegen.

Psychische gezondheid bovengemiddeld

Op het vlak van de psychische gezondheid toont Dalfsen zich ook bovengemiddeld gezond. In vergelijking met IJsselland geven deelnemers aan het onderzoek aan minder aan eenzaamheid en ongelukkigheid te lijden, vaak met tot wel vijf procent verschil. Opvallend is dat Deventer bijvoorbeeld bijzonder slecht scoort, wat past bij het landelijke beeld dat in stedelijke omgevingen doorgaans meer aan eenzaamheid en verwante aandoeningen wordt geleden.

Vermijdbare risico’s

De uitkomsten van de regionale onderzoeken bieden ook een inzicht in het eigen welbevinden van de inwoners van IJsselland. Belangrijk hierbij is de duidelijk scheefgetrokken inschatting van burgers hun eigen gezondheid: rokers zien zichzelf vaker als ‘(zeer) gezond’ dan niet-rokers. Verder zijn er enkele grote maar vooral vermijdbare risico’s genoteerd, zoals het zoëven genoemde roken maar ook een gebrek aan beweging. Naast de bekende raad om de consumptie van rood vlees en alcohol te minderen, naast het stoppen met roken, is er recentelijk in toenemende mate voor andere eenvoudig toe te passen tips. Vitamine D-supplementen worden aangeraden tijdens de donkere maanden om gebrek aan zonlicht te compenseren, en naast het beschermen van de huid door in te smeren wordt er tevens steeds meer aan andere risicogebieden van UV-straling gedacht. Zo maakt het Nederlandse Oogfonds zich sterk voor bewustzijn omtrent zonnebrillen, gezien de ogen zeer kwetsbaar zijn voor UV-blootstelling. Door de komst van online oospecialisten als Mister Spex wordt het vinden van de juiste zonnebril echter vergemakkelijkt, iets wat hopelijk een bijdrage levert aan nationale campagnes tegen oogaandoeningen.

Gezondheid inzichtelijk gemaakt

IJssellandscan past binnen een trend die reageert op een toenemende eis van transparantie in de zorg. In 2017 trof het Burgerplatform de conclusie dat er over de gehele breedte van de Nederlandse samenleving meer behoefte is aan informatie over zorg, gezondheid en dienstverlening binnen deze sector. Op andere plaatsen in Nederland zijn op regionaal vlak soortgelijke platforms opgezet, met de hoop hiermee Nederlanders bewust te maken van verschillende gezondheidsgerelateerde thema’s, zoals participatie in de gemeenschap, toegang tot diensten en ook geestelijk welzijn.

Artikel delen: