Boeiend filmdrama Aus dem Nichts en concert Lendvai String Trio in De Stoomfabriek

Boeiend filmdrama Aus dem Nichts en concert Lendvai String Trio in De Stoomfabriek

DALFSEN – Met de zogenoemde NSU-moorden in het achterhoofd maakte de Duitse regisseur Fatih Akin in 2017 de meeslepende film Aus dem Nichts. Deze met een Golden Globe beloonde dramafilm met Diane Kruger in de hoofdrol, is vrijdag 8 februari te zien in Theater De Stoomfabriek. Aanvang: 20.00 uur.

De film heeft een grimmige lading, maar fascineert van begin tot eind. Diane Kruger (in 2017 op het festival van Cannes uitgeroepen tot beste actrice) speelt de rol van Katja.
Wanneer haar Turks-Koerdische man Nuri en haar zoon omkomen bij een bomexplosie, is Katja ervan overtuigd dat dit het werk is van extremisten. Echter, omdat Nuri lange tijd heeft vastgezeten wegens illegale drugshandel, gaat de politie uit van een afrekening in het criminele circuit. Haar verdriet en frustratie over het verloop van het onderzoek drijven Katja tot wanhoop.

Aus dem Nichts is opgedeeld in drieën: de bomaanslag en de daaropvolgende rechtzaak waar al snel duidelijk wordt dat het recht niet zal zegevieren. Daardoor ziet de weduwe zich gedwongen radicale stappen te zetten.

Zoals gezegd is de film geïnspireerd op de zogenoemde NSU-moorden. Tussen 2000 en 2006 vermoordde de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) acht mensen van Turkse afkomst, een Griek en een Duitse politieagente. Tot op de dag van vandaag zijn deze nooit opgelost.

Vrijdag 8 februari om 20.00 uur dus in Theater De Stoomfabriek. Kaarten kosten 4,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterdestoomfabriek.nl en bij Primera aan de Prinsenstraat in Dalfsen.

Van geheel andere orde is het zondagochtendconcert van het Lendvai String Trio.

Gedrieën vormen Nadia Wijzenbeek (viool), Ylvali Zilliacus (altviool) en Marie Macleod (cello) het Lendvai String Trio. Begin deze maand stond het Britse strijktrio nog in het Ierse Kilkenny. Zondag 10 februari spelen de musici in Theater De Stoomfabriek. Aanvang: 11.00 uur.

Het drietal brengt die ochtend repertoire van Mozart ten gehore. In 2004 beleefde het Lendvai String Trio haar debuut in de Londense Wigmore Hall en overtuigde pers en publiek met spel van zeldzaam hoog niveau. ‘Overtuigende volbloed musici’ kopte The Times. Sindsdien toeren de drie snaarvirtuozen door heel Europa en werken geregeld samen met musici als Alexei Ogrintchouk (hobo) en Paul Giacometti (piano). Ze namen meerdere cd’s op met werken van Beethoven en de Nederlandse componist Julius Röntgen.

Naast hun gezamenlijk muzikale activiteiten hebben ze elk een carrière als orkestmusicus. Nadia is concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest, Yivali speelt bij het Koninklijke Zweeds Opera Orkest en Marie is solocellist bij het Koninklijke Filharmonisch Orkest van Stockholm.

Zondag 10 februari speelt het Lendvai String Trio de sterren van de hemel in Theater De Stoomfabriek. Aanvang: 11.00 uur. Kaarten kosten 19,50 euro (inclusief een drankje) en zijn verkrijgbaar via www.theaterdestoomfabriek.nl en bij Primera aan de Prinsenstraat in Dalfsen.

Foto's 2
Boeiend filmdrama Aus dem Nichts en concert Lendvai String Trio in De Stoomfabriek
Artikel delen: