Snottebellen: door Arend Spijker - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Snottebellen: door Arend Spijker

VECHTDAL – Ondanks dat het nu nog gewoon winter is, lijkt het wel voorjaar. Overal zie je al de eerste voorjaarsbloemen bloeien en ook verschillende insecten en vlinders vliegen al volop. Op veel plaatsen zie je nu de mooie slierten van de mannelijke hazelaarkatjes hangen en als je heel goed kijkt zie je ook de vrouwelijke bloempjes zitten.

 

Deze onopvallende, minuscuul kleine rode bloempjes, zitten meestal dichtbij de opvallende mannelijke bloeiwijze. Dat is natuurlijk ook logisch want het stuifmeel van de mannetjes moet er voor zorgen dat de vrouwelijke bloempjes bestoven en bevrucht worden en dat lukt op deze manier prima.

 

De prachtige gele ‘snottebellen’, zoals de mannelijke bloemen ook wel worden genoemd, zijn bij velen wel bekend. Maar die mooie kleine rode bloempjes worden nog wel eens over het hoofd gezien maar het is echt de moeite waard er eens goed op te letten.

 

Trouwens ik zag ook al wilgen- en elzenkatjes bloeien, ook die ‘leveren’ behoorlijk veel stuifmeel. Voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten maar ook vlinders, profiteren volop van het stuifmeel, ook wel pollen genoemd.

Gelukkig heb ik geen last van pollen, daarom kan ik er ook van genieten, maar helaas zijn er ook anderen.

Het stuifmeel van bv de hazelaar is namelijk voor mensen met een pollenallergie heel erg vervelend.

Ik kan mij dan ook voorstellen dat deze mensen een ‘haat/liefde verhouding’ hebben met deze bloemen.

Toch is daar is wel een oplossing voor! Je zoekt een Imker op die in je buurt woont, en koopt daar streek eigen honing.

Elke dag een flinke lepel honig eten van bijen uit je omgeving, kan echt ‘wonderen doen’!

Geschreven door Arend Spijker.

Hij is de  meest markante boswachter en na 40 jaar met pensioen. Hij was altijd te herkennen aan zijn hoed. Zijn hele leven heeft hij al iets met de natuur.en dat blijft ook nog zo. Sinds 2000 was hij dé gastheer en toezichthouder op de Sallandse Heuvelrug. Hier hebben we het over een ‘echte vakman”. We hopen als streekgenoot nog heel vaak van hem te horen op deze site.

Foto 1
Artikel delen: