Helft Overijsselaars staat positief of neutraal tegenover laagvliegroutes - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Helft Overijsselaars staat positief of neutraal tegenover laagvliegroutes

BINNENLAND – Laagvliegende vliegtuigen, geluidsoverlast en steeds minder vertrouwen in de overheid. De laatste jaren is in Overijssel, Flevoland en Gelderland veel te doen om de plannen voor Lelystad Airport.

Samen met Omroep Flevoland en Omroep Gelderland heeft RTV Oost een grote opiniepeiling in de drie provincies laten uitvoeren. De uitkomsten worden vandaag vanaf 15.30 uur besproken met politici, actiegroepen en omwonenden in de speciale live-televisieuitzending ‘Lelystad Airport: de stemming’.

Onderzoeksjournalisten Oscar Siep en Nout Peper van RTV Oost concludeerden dat de helft van de ruim 1200 Overijsselse geënquêteerden positief of neutraal tegen de laagvliegroutes aankijkt.

In de opiniepeiling van de drie regionale omroepen is bewoners gevraagd hoe ze denken over de komst van Lelystad Airport en de laagvliegroutes. Bij haar aantreden maakte minister Van Nieuwenhuizen bekend er alles aan te doen om het vertrouwen weer terug te winnen. Ook hiernaar werd uitgebreid onderzoek gedaan.

De live-uitzending, vanuit een vliegtuighangar op Lelystad Airport, is vanmiddag vanaf half vier te beluisteren via RTV Oost en de collega-omroepen. De presentatie is in handen van Sonja Booms van Omroep Gelderland, Richard Schuurman van Omroep Flevoland vervult de rol van discussieleider. RTV Oost verslaggever Oscar Siep maakte de reportages over de onderwerpen en locaties die in de opiniepeiling naar voren komen. Alle actiegroepen, voor- en tegenstanders, lokale en provinciale bestuurders, Tweede Kamerleden, deskundigen, omwonenden en andere belanghebbenden zijn aanwezig om mee te praten.

Wanneer in Flevoland een vliegveld voor internationaal vakantieverkeer wordt geopend, dan krijgen in Overijssel een half miljoen inwoners daar dagelijks mee te maken. De aan- en uitvliegroutes van Lelystad Airport lopen via Kamper grondgebied, via Zwolle en Raalte over Deventer Colmschate en daar vliegen ze onze provincie uit. Omdat die vliegtuigen van Lelystad het vliegverkeer van Schiphol niet mogen hinderen, moet lange tijd laag worden gevlogen. Overijsselse bestuurders en media werden laat geïnformeerd en daardoor heeft Overijssel niet echt kunnen meepraten over de consequenties voor onze provincie en lijkt het alsof we maar gewoon met de effecten moeten dealen. Dat veroorzaakt veel boosheid. Zowel bij politiek Overijssel als de burgers.

Sindsdien halen actiegroepen tegen laagvliegen geregeld het nieuws.

RTV Oost: 15.30 uur live. Herhaling om het uur vanaf 17.20 uur.

Omroep Flevoland: 15.30 uur live. Herhaling elk uur vanaf 17.10 uur.

Omroep Gelderland: 15.30 uur live. Herhaling elk uur vanaf 17.20 uur.

Artikel delen: