Valt u vaak of bent u bang om te vallen? - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Valt u vaak of bent u bang om te vallen?

DALFSEN – Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij je kunt struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien.

Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen dan jongeren. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Het ‘Vallen Verleden Tijd’-programma is voor ouderen het enige valpreventie-programma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.

Wat bieden wij u?

Na het onderzoek, met onder andere een balans- en looptest, volgt u het programma dat 10 lessen duurt. Vijf lessen hindernisbaan waarbij u leert omgaan met valgevaarlijke situaties uit het dagelijkse leven. Daarnaast zijn er nog vijf lessen valtraining, waarbij u leert om een val om te zetten in een rollende beweging. Bij beide onderdelen staat veiligheid altijd voorop! Ook als u slecht ter been bent en met een stok of rollator loopt kunt u (een deel van) het programma volgen. We passen uiteraard de oefeningen aan uw mogelijkheden aan.

Bij welke klachten kunt u dit programma volgen?

  • Als u bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met ernstig letsel (gebroken pols, schouder of heup).
  • Als u vaak struikelt of valt zonder een duidelijke oorzaak.
  • Als u niet meer alleen een wandeling durft te maken.
  • Als u moeite hebt met traplopen of uit de stoel opstaan.
  • Als u bang bent om in een onbekende omgeving te bewegen.
  • Als u merkt dat u tijdens het lopen minder balans kunt bewaren.
  • Als u gaat vermijden om op bezoek te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Hilde Jansen  (geriatriefysiotherapeut).
Fysiotherapie Dalfsen
Tel: 0529-431609 / info@fysiotherapiedalfsen.nl

Foto 1
Artikel delen: