Open Boerderijdagen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Open Boerderijdagen

DALFSEN  – Open Boerderijdagen op de boerderij van Henk en Geke van Gelder in Dalfsen. Op vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei stellen Henk en Geke van Gelder hun Jersey boerderij aan de Blauwedijk in Dalfsen open voor bezoek. Je bent van harte welkom om te komen ‘proeven’ van het echte boerenleven op deze prachtige monumentale boerderij met bijzondere koeien.

Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud, er valt van alles te proeven en te keuren. Als klap op de vuurpijl kunnen bezoekers een leuk nachtje weg winnen!

Activiteiten

Op onze open boerderijdagen is er van alles te beleven. Zo kun je leren hoe er vroeger met de hand koeien werden gemolken, zo hoog mogelijk springen op een luchtkussen, limonade tappen, knuffelen met onze Jersey kalfjes en knutselen. Onze speciale Jersey speurtocht brengt je tijdens de dagen op de mooiste plekjes van onze boerderij én als je alle vragen goed beantwoord maak je kans op een nachtje weg voor 4 personen!

We organiseren deze dag samen met onze partners Holland Jersey, Landana Jersey en Pure Jersey. Zij organiseren diverse proeverijen op de dagen. Zo kun je het verschil tussen gewone melk en Jersey melk proeven en ook de kaas van Jersey vergelijken met gewone Goudse kaas.

Achtergrond informatie: Jersey koeien, anders dan anderen

In 2010 lazen we een artikel over de Jersey koe en dat liet ons niet meer los. Nadat we ons verder in het ras hadden verdiept zijn we gestart met 5 koeien. Daarover waren we zo enthousiast dat het al snel naar meer smaakte. We zijn de uitdaging aangegaan en in 2015 bestond onze hele veestapel uit Jersey’s. Een bijzonder mooi dier met een lief karakter, dat past zo goed bij ons.

De Jerseykoe is een echt oerras. Dat de koe raszuiver is, is te danken aan het jarenlange invoerverbod wat er was op de Jerseykoe. Het uiterlijk van de koe is bijzonder. Naast de opvallende bruine vacht, harige oortjes en witte snuit, is de koe een stuk kleiner dan de ‘gewone’ Hollandse Holstein-Friesian koe. Een koe die je wilt knuffelen! Maar dat is niet het enige wat de koe bijzonder maakt. Als je een Jersey koe ontmoet merk je direct dat ze enorm nieuwsgierig is. De Jersey koe geeft ook andere melk. De melk van de Jersey koe bevat van nature 20% meer proteïne, heeft meer vet en meer vitamines, calcium en omega 3 dan de melk van de ‘gewone’ Hollandse koe.

Vanwege de bijzondere eigenschappen in de melk ontstond al snel de wens er meer mee te doen. Dat kan u allemaal zien op de open dag.

Achtergrond informatie: De boerderij

Onze boerderij is een bezienswaardigheid in Dalfsen. De monumentale boerderij stamt uit 1857 en is eigendom van de familie van Dedem van landgoed Den Aalshorst. De opa en oma van Henk zijn de boerderij in 1930 gaan pachten van de familie. Sinds 2010 pachten Henk en Geke als de derde generatie de boerderij.

Artikel delen: