Interessante vragen tijdens inloopochtend landbouw

Interessante vragen tijdens inloopochtend landbouw

VILSTEREN – Terugkijkend op de landbouwbijeenkomst in De Klomp in Vilsteren kon Tweede Kamerlid Maurits von Martels niks anders concluderen dan dat de opkomst boven verwachting was en dat een breed scala aan onderwerpen de revue was gepasseerd. Het was zaterdagochtend een komen en gaan van agrariërs die of iets op hun lever hadden of ideeën in de week wilden leggen.

Onderwerpen die voorbij kwamen waren onder meer stalbranden in het algemeen en de preventie in het bijzonder, maar ook de komst van een varkensbedrijf op 1,5 hectare grond bij Beerzerveld waarover omwonenden flinke zorgen hebben.

“Over gebrek aan input hadden we geen klagen. Ik ben heel tevreden”, aldus Von Martels die samen met enkele bestuurders van LTO Noord een laagdrempelig spreekuur hield in de herberg. In het kader van de energietransitie wordt nogal eens aangehaald dat zonneparken op kostbare landbouwgrond de oplossing zijn, maar dat is het gros van de boeren toch tegen het zere been. Zij pleiten er voor om dat niet te doen, maar eerst te kijken naar beschikbaar agrarisch dakoppervlak. In het buurtschap Vinkenbuurt bij Ommen gebeurt dit al. Daar is een collectief ontstaan tussen een lokale agrariër, Plaatselijk Belang Vinkenbuurt en DalfsenStroom, een coöperatie die in Dalfsen een dakzonnestroompark realiseerde en het collectief bijstaat met raad en daad.

Dat de Nederlandse wet- en regelgeving nogal wat beperkingen kent als het gaat om initiatieven werd duidelijk uit het verhaal van een veehouder die een plan heeft ontwikkeld om mestkorrels af te zetten, maar tegen een berg do’s en don’ts aanloopt. “En waarom mag er geen rode gasolie gebruikt worden als brandstof voor beregeningsinstallaties? Dat scheel aanzienlijk in de kosten”, aldus een van de aanwezige boeren. Vragen die tot nadenken stemmen en die Maurits von Martels meeneemt naar Den Haag om ze voor te leggen aan de collega’s. in De Klomp in Vilsteren kon Tweede Kamerlid Maurits von Martels niks anders concluderen dan dat de opkomst boven verwachting was en dat een breed scala aan onderwerpen de revue was gepasseerd.

 

Foto 1
Artikel delen: