Deze week een wereld aan cultuur in Theater de Stoomfabriek

Deze week een wereld aan cultuur in Theater de Stoomfabriek

DALFSEN – Theater De Stoomfabriek biedt deze week een wereld aan cultuur. Dat begint vrijdag met de film Bohemian Rhapsody, een eerbetoon aan Queen, de muziek en zanger Freddie Mercury. In het kader van de Kindermuziekweek houdt het Britten Jeugd Strijkorkest zaterdagmiddag een open repetitie waar kinderen van 4+ maar ook hun vaders, moeders en opa’s en oma’s van harte van harte welkom zijn.

En dan het optreden van de Portugees/Rotterdamse zangeres Magda Mendes, winnaar van de Gouden Notekraker in 2018. Zaterdagavond staat zij met haar band op het podium van het Dalfser theater. Oliveiras heet het programma, een ode aan het vergeten Portugese platteland.

Bohemian Rhapsody

Dat Queen-zanger Freddy Mercury bruine ogen had en geen lichte, was algemeen bekend en toch speelde Rami Malek de rol van de voorman in de film Bohemian Rhapsody zonder donkere contactlenzen. Geen haan die er naar kraaide, nou ja op een enkeling na dan. Vrijdag 12 april is Bohemian Rhapsody te zien in Theater De Stoomfabriek. Aanvang: 20.00 uur.

Tja, de titel. Na de lange opnamesessie van Bohemian Rhapsody kreeg de band indertijd te horen dat het nummer nooit een succes zou worden en dat het voor de radio veel te lang duurde. Dat pakte heel anders uit. Queen groeide uit tot een van de grootste rockbands ter wereld.
Speciaal voor de film werd het legendarische Live Aid-podium nagebouwd en zelfs de extravagante kleding van de Queen-leden, waaronder de sokken van Roger Taylor, ontbreekt niet.

Tot op de dag van vandaag spreekt Queen tot de verbeelding en zorgt voor bakken met inspiratie. Is this real the real life? Is this just fantasy? Ga het zien.

Kindermuziekweek

Tijdens de eerste landelijke Kindermuziekweek is heel Nederland in de ban van muziek voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het Britten Jeugd Strijkorkest houdt zaterdag 13 april een open repetitie in het theater “Vanwege de Kindermuziekweek is de toegang gratis, want we willen graag zoveel mogelijk kinderen in de zaal om het geweldige enthousiasme van dit Jeugdorkest orkest mee te beleven”, aldus Stefna Bruntink van het Dalfser theater. Het Britten Jeugd Strijkorkest en dirigent Loes Visser staan bekend om de bezielende en ontroerende concerten.

Magda Mendes bezingt het Portugese platteland (met audio)

Saudade is Portugees voor weemoed en wie geregeld met een zekere weemoed terugdenkt aan haar geboorteland Portugal, is Magda Mendes. Zaterdag 13 april staat zij met haar band in Theater De Stoomfabriek in Dalfsen. Oliveiras heet de voorstelling, een ode aan het vergeten Portugese platteland. Aanvang: 20.30 uur.

Voor Oliveiras schreef Magda samen met haar vaste gitarist en arrangeur Ward Veenstra liederen die een stem geven aan de verhalen over haar vader António Oliveira. Over hoe de bewoners en de bomen en de bewoners in die regio zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda ́s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond verliet. Vorig jaar verscheen het gelijknamige album en deze werd onderscheiden met de Gouden Notekraker, een prijs voor opvallende artistieke prestaties, de ‘smaakmakers’ van het afgelopen seizoen en voor verdiensten voor de podiumkunsten.

Afgelopen vrijdag beleefde de voorstelling Oliveiras zijn première in De Doelen in Rotterdam, de woonplaats van Magda Mendes. De zaal was uitverkocht, het publiek ontroerd en betoverd. Tijdens het concert in De Stoomfabriek krijgt Mendes ́s vaste band versterking van een blazerskwintet. De combinatie van Zuid Europese wereldmuziek en West Europese kamermuziek geeft het geheel een bijna filmische karakter. Op het podium van het theater aan de Vecht staan acht musici van wereldklasse. Naast Magda en Ward zijn dat Udo Demandt (percussie), Remko de Landmeter (fluit), Bart de Kater (klarinet), Maripepa Contreras Gámez (hobo en cor anglais), Daniel Garrido Iglesias (fagot) en Max van den Brand (bastrombone).

En om de sfeer nog even vast te houden is er na afloop Portugese olijfolie van de eerste persing verkrijgbaar, gebotteld door António Oliveira, Magda’s vader.

Magda Mendes foto: Marcel Hakvoort.

Audiofragment: interview Vechtdal FM met Magda Mendes over haar voorstelling Oliveiras

Kaarten voor de verschillende voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.theaterdestoomfabriek.nl en bij Primera in de Prinsenstraat in Dalfsen. 

Foto's 3
Deze week een wereld aan cultuur in Theater de Stoomfabriek
Deze week een wereld aan cultuur in Theater de Stoomfabriek
Artikel delen: