Graskaas

Graskaas

DALMSHOLTE – Na een overwintering binnenshuis is het weer een waar spektakel als de koeien in het voorjaar de grazige weiden weer bestormen. Met een ongecontroleerde vreugdedans stortte onze kudde zich 5 weken geleden op het malse gras om er vervolgens heerlijke melk van te produceren.

In vers gras zit caroteen en die zorgt er mede voor dat de melk geler van kleur is. De hele jonge kaas is mild en romig van smaak. De Duitsers noemen het niet voor niets ‘Butterkäse”

Na een rijping van ruim 4 weken is het zaterdag 18 mei eindelijk zover; de Premium Graskaas’ wordt aan het publiek gepresenteerd en u kunt erbij zijn. Om 12.00 wordt er op diverse locaties in het Vechtdal officieel de graskaas aangesneden. Prominenten of nog niet prominente  Vechtdallers snijden de kaas aan, het publiek kan naar hartenlust proeven en oordelen.  Voor diverse verkooppunten/ evenementen verwijzen we naar de website. Op kaasboerderij Heileuver is het traditie dat we gezamenlijk een broodje eten en daarna volgt er een rondleiding. Men hoeft zich hiervoor niet aan te melden en de toegang is gratis.

Bij Heileuver zet een Japanse gast Kazunori  het mes in de kaas. Op de Boerenmarkt in Vilsteren valt de eer aan de welbekende Annie Pot. Bij de overige locaties is het nog even geheim. De groene loper kan uit, Op 1 juni is de landelijke Graskaasdag in Woerden, zeker ook een bezoekje waard.

Voor overige informatie zie www. heileuver.nl

Foto 1
Artikel delen: