Erbens Vechtdaltoer voor de 25e keer - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Erbens Vechtdaltoer voor de 25e keer

DALFSEN – Toerclub Dalfsen organiseert op zaterdag 25 mei de 25e editie van Erbens Vechtdaltoer. De organisatie mikt op duizend deelnemers. Zij kunnen kiezen uit vijf verschillende afstanden, variërend van 50 tot 170 kilometer. Racefietsers, e-bikers en fietsers met rechte sturen, iedereen is welkom om een tocht te maken door het rustgevende stroomgebied van de Overijsselse Vecht tussen Dalfsen en het Duitse Uelsen.

Bert Lindeboom en Jan van Ardesch maken deel uit van de organisatie van Erbens Vechtdaltoer, die eerst Internationale Vechtdaltoer heette. Aan de vooravond van de zilveren jubileumeditie blikken zij terug op de geschiedenis. Rode draad is volgens Bert Lindeboom dat de organisatie telkens met iets nieuws komt wat betreft de routes maar wel altijd in de buurt van de Vecht. Een goede verzorging onderweg en het entertainment na afloop is een vast gegeven. ‘In het begin reden we met vijf auto’s ieder een kant op en stippelden we de routes met behulp van stafkaarten uit’.

Sinds drie jaar zorgen Johan Endeman en Ina Jansen ervoor dat de routes digitaal beschikbaar zijn. Toerclub Dalfsen wil met Erbens Vechtdaltoer een bijdrage leveren aan de maatschappij. ‘We willen iets doen voor andere fietsers en onze eigen leden’. Dat komt ook tot uiting in de goede doelen waaraan de organisatie zich heeft verbonden. Dit jaar gaat de opbrengst naar het Ronald MacDonald-huis in Zwolle en Stichting Team Dalfsen tegen de ziekte ALS. Bert Lindeboom herinnert zich dat bij de eerste editie in 1994 zo’n 25 vrijwilligers mee hielpen bij een paar honderd deelnemers, terwijl er dit jaar duizend deelnemers verwacht worden uit heel Nederland. Nu zijn er die dag meer dan honderd vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden.

Weinig ander verkeer
Uniek voor de Vechtdaltoer is dat de routes elk jaar anders zijn. De fietsers blijven natuurlijk wel altijd in de buurt van de Vecht. Jan Ardesch benadrukt dat de bebouwde kom bijna overal wordt vermeden. ‘De routes zijn verkeersluw en onderweg kom je hooguit twee verkeerslichten tegen’. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij de organisatie. Zo hebben clubleden de routes van dit jaar op 11 mei al een keer gefietst. ‘We konden daardoor op het laatste moment nog aanpassingen doen, waarna we pas op 19 mei de GPX-routes vrijgeven aan de vóór-inschrijvers’. Alle routes worden daarnaast voorzien van duidelijke pijlborden. De eerste pijlploegen vertrekken op 25 mei ’s ochtends al om half zes. Zij nemen bezems mee om waar nodig bochten schoon te vegen. ‘Wij zijn de enige club in Nederland die dat doet’, kan Bert Lindeboom melden. Voordat de fietsers starten checken motorrijders of alle pijlen er nog staan.

Goede score NTFU
Uit de hoge waardering die deelnemers en de NTFU mystery guests jaarlijks geven, kun je concluderen dat de organisatie aan elk detail aandacht besteed. ‘We houden de boel op scherp en zijn nooit tevreden’, illustreert Jan Ardesch. Zo kunnen de deelnemers hun fiets bij het clubhuis parkeren in een bewaakte fietsenstalling. Leden van de NTFU kunnen vlot starten omdat de organisatie gebruik maakt van Scan & Go. Onderweg rijden auto’s rond die fietsers met pech helpen of hen van een reservefiets voorzien. Een coördinator in het clubhuis stuurt hen, maar ook EHBO’ers aan. De organisatie adviseert zelfs de horecaondernemers om koffie en appelgebak en soep en cola in buffetvorm aan te bieden. Na afloop is er een gezellige nazit en trakteert de club iedere deelnemer op een Vechtdalburger, die Erben Wennemars zelf bakt.

Erbens Vechtdaltoer kent geen wedstrijdelement. Voor meer informatie en voorinschrijven, zie: www.erbensvechtdaltoer.nl. Starten op 25 mei kan tussen 7.00 en 12.00 uur afhankelijk van de te rijden afstand. Start en finish is bij het clubgebouw van Toerclub Dalfsen aan de Gerner Es 7c in Dalfsen.

 

 

De route die bij jou past

50 kilometer voor ‘rechte sturen’ en E-bikes
Vanaf de start fietsen de deelnemers via Oudleusen en het Ommerbos naar de eerste pauzeplaats in Stegeren. Zij passeren de Vecht via de Junnerstuw en de Regge in Nieuwebrug. Via Giethmen en de Vilsterse stuw rijden zij terug naar Dalfsen. Onderweg zijn er een paar horecagelegenheden, waar
E-bikes opgeladen kunnen worden.

 

70 kilometer voor ‘rechte sturen’, E-bikers en toerfietsende racefietsers
Deze route voert de deelnemers via Oudleusen en het Ommerbos naar Stegeren. Via de bossen gaat het dan verder richting Diffelen, waar de Vecht wordt overgestoken. In Mariënberg is het pauze. Via het Eerderveld, Giethmen en de Vilsterse stuw gaat de tocht terug naar Dalfsen.

90 kilometer voor de toerfietsende racefietser en sportieve E-biker
Via Oudleusen en het Ommerbos gaat deze route richting de bossen rond de Oldemeijer bij Hardenberg. Via Diffelen en Rheeze fietsen de deelnemers naar de pauzeplaats. Na het Eerderveld volgen nog de twee kuitenbijters; de Lemelerberg en de Archemerberg. .

 

130 kilometer voor de getrainde racefietser
Deze route voert de deelnemers langs Oudleusen, het Ommersbos, Hardenberg en Gramsbergen om daarna de eerste pauzeplaats te bereiken. Via de Haandrik steken zij de grens met Duitsland over bij Laar. Daarna volgt een stuk langs de ‘Vechtetalroute’.  Na Wielen keren de fietsers terug in Nederland. Via Bruchterveld gaat het naar Mariënberg voor nog een pauze. Na de Lemelerberg en de Archemerberg eindigt de route in Dalfsen.

 

170 kilometer voor de getrainde lange-afstandsfietser
Deze route is hetzelfde als de 130 kilometer route, maar kent nog een extra lus in Duitsland bij Uelsen. Via de ‘Uelsener Berge’ gaat het richting het westen en via Wielen weer terug naar Dalfsen.

 

De afstanden 90 – 130 en 170km lopen via de Lemelerberg. Via de bij de sportfietsers bekende app Strava kan men zich meten met de tijd die eerder door Anna van der Breggen is neergezet op de Lemelerberg.

Toerclub Dalfsen

Toerclub Dalfsen is opgericht in 1985 en heeft als doelstelling de fietssport in de meest brede zin te bevorderen en te stimuleren. Het gaat bij de club dan ook absoluut niet om het wedstrijdelement. Zij ondersteunt haar 270 leden op het gebied van toerracefietsen en recreatief fietsen. In de winter maken de leden MTB-tochten. De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Voor haar leden organiseert zij eens per vijf jaar een Jubileumtoer naar het buitenland. Dit jaar koerst zij naar Vlaanderen. Via een fietsapp kunnen leden de fietsagenda van de club raadplegen. Op elke dag van de week zijn leden actief in groepen, waarin zij zich qua leeftijd en niveau thuis voelen. Veiligheid staat voorop. Een fietsbel en een helm zijn verplicht.  Naast de Erbens Vechtdaltoer organiseert de Toerclub jaarlijks een Fietsdriedaagse voor het hele gezin, die in 2019 plaatsvindt op 17, 18 en 19 juni.

Hieronder de voorbeschouwing Erbens Vechtdaltoer door het Vechtdal in Nederland en Duitsland (Evert Jan Pasman Vechtdal Leeft TV)

Video 1
Video: Erbens Vechtdaltoer door het Vechtdal in Nederland en Duitsland
Foto's 4
Erbens Vechtdaltoer voor de 25e keer - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Erbens Vechtdaltoer voor de 25e keer - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Erbens Vechtdaltoer voor de 25e keer - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: