Exitpoll Europese verkiezingsnieuws

Exitpoll Europese verkiezingsnieuws

BINNENLAND (EUROPA) – Exitpoll Europese verkiezingen wijst uit: Pvda de grootste, gevolgd door VVD en CDA . Uit een exitpoll dat onderzoeksbureau Ipsos uitvoerde in opdracht van de NOS blijkt dat de PvdA bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen in de wacht heeft gesleept.

Zoals de vlag er nu voor hangt krijgt de partij 5 zetels, 2 meer dan de fractie had. De VVD en het CDA volgen elk met 4 zetels. Lijsttrekker Malik Azmani (VVD) uit Dalfsen is blij. “We hebben winst en daar gaat het me om”, zei hij tegen de NOS.

Het CDA levert volgens de poll 1 zetel in. “Het ziet er goed uit”, zegt Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde. De afgelopen vijf jaar zaten er evenzoveel CDA-ers op het Europese pluche. “Dit is een exitpoll, vaak in de randstad gehouden. Het CDA heeft een grote achterban op het platteland, dus ik denk dat er nog wel meer inzit.” Dit jaar stond ze als vierde CDA’er op het stembiljet. “Ik ben heel benieuwd naar het aantal voorkeursstemmen. Afgelopen keer was ik de enige die de landbouw vertegenwoordigde, nu zijn er dat wat meer. Ik wacht het af.” Om op basis van voorkeur een zetel te krijgen, zijn er tenminste 18.000 stemmen nodig.

Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart van dit jaar nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet het doen met 3 zetels. Volgens de exitpoll levert de PVV 3 van de 4 zetels in. Verlies was er ook voor D66: 2 zetels.

De definitieve uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt. De voorkeursstemmen volgen een dag later.

Foto's 2
Exitpoll Europese verkiezingsnieuws
Artikel delen: