Wat zit daar in de vacht? Een teek of is het toch iets anders?

Wat zit daar in de vacht? Een teek of is het toch iets anders?

REGIO – Regelmatig worden wij gebeld door verontrustende eigenaren over een vastzittende teek bij de hond en/of kat. Zo ook onlangs. Bij Bo, een langharige Tibetaanse terriër, probeerde de eigenaar een grote ronde teek te verwijderen. Bo protesteerde hevig en beet bijna zijn baas! De teek was nog niet verwijderd en de eigenaar heeft een afspraak gemaakt op het spreekuur bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen.

Op het spreekuur bleek dat de baas niet de teek maar een tepel van Bo aanzag voor een teek en geprobeerd heeft eraf te draaien. Dit doet natuurlijk erg zeer!

Veel honden en katten lopen in hun leven wel eens een teek op tijdens een (bos)wandeling of gewoon in de tuin. Een teek zit het liefste in hoog schaduwrijk gras, struiken en duinen. Van april t/m oktober wordt het grootste aantal teken geteld. Omdat de teek besmet kan zijn met de ziekte van Lyme, gaan we hiermee terecht voorzichtig om. Niet alleen de hond en kat maar ook zijn baasje kan die teek oplopen. Het is bekend dat de teek in Nederland voor 20% besmet is met de ziekte van Lyme. Echter is de besmetting zeer afhankelijk per regio. De begroeiing, het aantal knaagdieren met teken en de tekendichtheid kunnen een verschil van besmettingspercentage geven. Voorkomen blijft daarom ons advies! Dit kun je doen door:

  • Controleer uw dier regelmatig (liefst dagelijks) op teken.
  • Gebruik een goed teken middel voor uw hond en/of kat. Er zijn verschillende producten op de markt, zowel tabletten als pipetten. Wij geven graag advies welk middel het beste bij uw huisdier past.
  • Blijf in het seizoen zo veel mogelijk op de bospaden lopen en vermijd paden in hoog gras.
  • U kunt u zelf beschermen voor bij de wandeling dichte schoenen, een lange broek en shirt met lange mouwen te dragen.

Mocht u een teek aantreffen op uw huisdier, dan adviseren wij de teek te verwijderen. Dit kan gemakkelijk met een tekentang. Behandel de huid niet met alcohol, hierdoor brengt de teek zijn inhoud juist in zijn slachtoffer. Komt u er niet uit of heb je vragen over de teek, neem gerust contact met ons op.

Artikel delen: