Hollandse nieuwe mondjesmaat beschikbaar, maar wel opperbest - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Hollandse nieuwe mondjesmaat beschikbaar, maar wel opperbest

DALFSEN – Het lieve sommetje van 95.500 euro. Dat heeft een onbekend gebleven groothandel dinsdag tijdens de veiling op de Scheveningse visafslag afgetikt voor het eerste vaatje nieuwe haring. Elk jaar wordt op de tweede woensdag in juni traditiegetrouw afgetrapt met het nieuwe haringseizoen.

En hoewel de aanvoer mondjesmaat is, is de kwaliteit buitengewoon. Gert-Jan Beekhuis van visspeciaalzaak Dalfijn in Dalfsen heeft er woensdagochtend zichtbaar lol in als hij een schoongemaakt nieuw harinkje op een kartonnetje legt. Al na de eerste hap verzucht de klant dat het visje heerlijk ziltig is en lekker zacht. “Ik kan er geen genoeg van krijgen”, aldus de genietende Dalfsenaar die wekelijks een harinkje komt nuttigen. “Niet aan de staart, maar altijd in stukjes. Dat vind ik lekkerder eten.” Tja, smaken verschillen.

Vaak wordt gesproken van Hollandse nieuwe, maar dat is al decennialang niet meer zo. De zilte traktatie komt uit Deense, Zweedse en Noorse wateren en wordt in Skagen in Denemarken volgens Nederlands procedé gekaakt en gepekeld en van daaruit gedistribueerd.

“Op dagen als deze sta ik bijna onafgebroken haring schoon te maken”, aldus Gert-Jan Beekhuis die toelicht dat de nieuwe haring tot september als Hollandse nieuwe mag worden verkocht. “Daarna heet hij maatjesharing. Die is langer ingevroren geweest en minder zout.” En als u een harinkje komt happen bij Dalfijn, geef dan even uw oordeel.

De Nationale Haringtest is namelijk weer begonnen. De opbrengst van het vaatje haring ging dit jaar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou van cabaretier Claudia de Breij, beschermvrouwe van de stichting. Dinsdag nam zij de cheque in ontvangst. Met het geld worden gezinnen van kinderen die kanker hebben ondersteund, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat ouders bij hun kind in het ziekenhuis kunnen zijn.

Foto's 2
Hollandse nieuwe mondjesmaat beschikbaar, maar wel opperbest - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: