Groenbeheer met meer biodiversiteit

DALFSEN – Het groenbeheer in de gemeente Dalfsen zal mogelijk in de toekomst nog meer worden aangepast dan dat dit jaar al wordt gedaan om ervaring op te doen. Alleen maaien daar waar het nodig is, daar zullen we aan moeten wennen. De ervaring is dat nu al veel meer grassoorten tevoorschijn komen en vooral veel bloemen die we jaren niet meer hebben gezien.

Hier komen weer verschillende insecten op af die ook een bijdrage kunnen leveren in de bestrijding van de eiken processierups. Het doel is wel dat de omgeving netjes blijft.

Van die eiken processierups komen dit jaar veel meer klachten en daar is vrijwel niets tegenop gewassen.

We zullen er aan moeten wennen zegt wethouder Ruud van Leeuwen dat we in die tijd van het jaar alleen nog de natuur in kunnen gaan met hoofd en nek-bekleding en lange mouwen en pijpen, ook tegen de nieuwere en bestaande soorten teken. Een nieuwe bedreiging, die echter al vele jaren op de Veluwe voorkomt is de dennenrups. Door de verhoging van de temperatuur in Nederland rukken die op dit moment vanuit België massaal op in noordelijke richting.

Eind van dit jaar gaan we de Jachtlusterallee aanpakken door het plaatsen van een grote hoeveelheid koolmees kastjes, die de larven weg moeten halen. Is het inmiddels een rups, dan heeft die ook geen invloed met daarop.

De buitendienstmedewerkers van de gemeente hebben allemaal een cursus gevolgd in insectenbeheer en zijn daarover laaiend enthousiast.  Het is van groot belang dat die verhalen bij iedereen bekend worden zodat ieder in zijn eigen omgeving maatregelen kan nemen om met elkaar de overlast te bestrijden.

WvdV

Artikel delen: