Het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim

Het DNA van Dalfsen

DALFSEN – De ontdekking van bijzondere archeologische objecten in de woonwijk Oosterdalfsen, al weer enkele jaren geleden, heeft grote impact gehad op onze gemeente. Ineens kreeg Dalfsen landelijke bekendheid vanwege tastbare herinneringen aan ons lokale verleden.

Dat was de aanleiding voor de start van het project DNA van Dalfsen. Met DNA wordt ons erfelijke materiaal bedoeld, dat wat ons uniek maakt. In dit project richten we ons op het gezamenlijk verleden van alle inwoners in de gemeente en vragen we ons af hoe we daar zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. We onderzoeken wat we zeker moeten bewaren en hoe we dat het beste kunnen presenteren. Kortom: in het DNA van Dalfsen werken de gemeente Dalfsen en de historische verenigen samen om ons unieke erfgoed beter op de kaart te zetten.

 

Tentoonstelling

In het kader van het DNA van Dalfsen is onlangs in museum Palthehof een tentoonstelling ingericht over de handel en nijverheid in de gemeente Dalfsen. Objecten die bij bezoekers heel wat herinneringen oproepen, hebben een mooie plek gekregen in de expositie. Zij maken ons duidelijk hoeveel veranderingen er binnen enkele generaties hebben plaatsgevonden. De melkboer komt niet meer aan de deur, de kleine kruidenier is uit het straatbeeld verdwenen en bijna ieder dorp heeft tegenwoordig een industrieterrein.

In de bibliotheken in Lemelerveld, Hoonhorst, Oudleusen, Nieuwleusen en Dalfsen wordt tijdens de looptijd van de tentoonstelling een bedrijf van vroeger uitgelicht. Deze bedrijven hadden ooit grote invloed op de desbetreffende kern. Van sommige bedrijven zijn objecten bewaard gebleven, zoals van molen Fakkert in Hoonhorst. Ook die objecten staan  tentoongesteld in de plaatselijke bibliotheek. U kunt de tentoonstelling tot en met oktober 2019 bezoeken.

 

Samenwerking

In de gemeente Dalfsen bestaan twee historische verenigingen: de Historische Kring Dalfsen en Historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger. De historische werkgroepen in Hoonhorst, Nieuwleusen en Lemelerveld zijn onderdeel van de Historische Kring Dalfsen. Vanuit iedere kern zijn mensen betrokken bij het DNA van Dalfsen. Zij werken mee aan tentoonstellingen, zijn druk met het realiseren  van verbeeldingen zoals het Kerkbrugje in Lemelerveld en de schuilhut in Hoonhorst en zijn actief bij vele andere activiteiten die binnen het project DNA van Dalfsen plaats vinden. Daar waar mogelijk stemmen zij met elkaar af en werken zij samen. Dankzij de inzet van deze groep enthousiaste en betrokken vrijwillige medewerkers bereiken we mooie resultaten. Daarvoor zijn we hun zeer dankbaar.

 

 

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie over het project DNA van Dalfsen? Wilt u meewerken of op een andere wijze helpen? Dan kunt u terecht bij de coördinator van het project, Inke Camphens via inke@linked-cultuurmanagement.nl of bij beleidsmedewerker cultuur van de gemeente Dalfsen Marieke Remmelink via m.remmelink@dalfsen.nl

Foto's 3
Het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim
Het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: