Ooievaars, worden er niet te veel? - Foto: Wim
Foto: Wim

Ooievaars, worden er niet te veel?

DALFSEN – Enkele weken terug schreef ik in een artikel en veelheid van “beschermde” dieren die veel schade aanbrengen in de natuur, bij woningen en vogelnesten. Ik noemde de wolf, de vos, steenmarter en nog enkele anderen. Er is geen jong leven meer in het bos en op de landerijen. Ik kreeg een terechte opmerking, “je vergeet de ooievaar”.

Inderdaad, ook de ooievaar kun je aan het rijtje toevoegen, 30 jaar terug kwamen ze hier vrijwel niet voor, behalve op een bord als er een kind was geboren. Maar overal kwamen er nesten te staan. Ik denk inmiddels veel te veel. Zelfs zoveel dat ze ook op willekeurige plaatsen zelf een nest bouwen. Daar is niets mis mee en mooi in het landschap. Maar al die jongen die er geboren worden moeten gevoed worden.

Sloten worden langs de randen leeggevist en de kikkerbestand wordt geweld aangedaan. Nog erger is dat de vogelnestjes op de grond geen enkele kans meer maken, ze struinen hele landerijen af, soms in grote groepen en dan blijft er werkelijk niets meer achter.

 

Neen, meer ooievaars zou niet goed zijn voor weidevogels en hazen. Ik denk wel dat de persoon die op mijn artikel gereageerd heeft gelijk heeft.

 

WvdV

Foto 1
Artikel delen: