Au mijn pootjes zijn verbrand

Au mijn pootjes zijn verbrand

De telefoon gaat. Ik sta net op het punt om naar bed te gaan. Aan de andere kant van de lijn klinkt een bezorgde eigenares. Mevrouw vraagt of ik naar haar toe wil komen want de hond, haar 8 jaar oude Golden Retriever kan niet meer lopen. Ik spring in de auto en 15 minuten later druk ik op de deurbel.

Mevrouw laat mij binnen en in de woonkamer tref ik een iets te dikke hond aan die plat op zijn zij ligt. Golden Retrievers zijn vrolijke dieren en zullen normaal gesproken een gast vriendelijk verwelkomen, maar de hond deed geen moeite om op te staan.  Ik zag snel wat het probleem was want ik keek tegen vier ontvelde pootjes aan. Mevrouw deed haar verhaal en aan het einde van het verhaal was het duidelijk hoe hun hond Goldie aan de pijnlijke pootjes was gekomen.

Het was die dag een extreem warme zomerse dag geweest en ze hadden besloten wat verkoeling te zoeken voor zichzelf en de hond bij een vennetje. Echter, daar is het die dag niet meer van gekomen. Wat was er namelijk gebeurd? Op weg naar de verkoeling kwamen meneer en mevrouw in botsing op de snelweg met een andere auto, vraag me niet meer hoe dat kwam, maar door de aanrijding vloog de achterklep open.  Goldie was van de aanrijding zo geschrokken dat ze het op een lopen zette. Ze rende wel zes kilometer lang over het  hete asfalt. Gelukkig was Goldie gechipt en kon ze snel herenigd worden met haar baasjes. Goldie was erg van streek en toen het de eigenaren lukte om Goldie weer tot bedaren te brengen, was het kwaad al geschied. Vier verbrande pootjes! Ik heb de vier pootjes dik in de zalf gezet, speciaal voor brandwonden, ingezwachteld en Goldie voorzien van een pijnstiller. De volgende dag durfde Goldie voorzichtig al weer wat te lopen. Gelukkig voor Goldie genezen pootjes vrij snel.

Let er bij warme zomerdagen op dat het asfalt extreem warm kan worden en de pootjes van onze huisdieren kunnen verbranden. Bij een temperatuur van 25 graden, wordt het asfalt vaak al rond de 51 graden! Ons advies is dan ook om in de zomer de hond niet op het asfalt te laten lopen, in de ochtend en de avond de hond uit te laten (niet midden op de dag want dan is het te warm) en eventueel verkoelingsproducten aan te schaffen.

Artikel delen: