Stöppelhaene: Het Sallands oogstfeest

Stöppelhaene: Het Sallands oogstfeest

RAALTE – Van oorsprong is Stöppelhaene een oogstdankfeest, een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de roggeoogst. Na een periode van hard werken, als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.

Het moderne Stöppelhaenefeest wordt elk jaar in Raalte gevierd in de laatste week van augustus. De springlevende tradities zijn nog altijd zichtbaar. Naast o.a. de kermis, de braderie en de vele activiteiten kun je op donderdag 29 augustus genieten van de oogstcorso met tientallen praalwagens.  Vroeger deed Hoonhorst hier ook nog al fanatiek aan mee onder leiding van mevr. Albers. Vaak ging Hoonhorst aan de haal met de eerste prijs. Jaren hebben in de kerk van Hoonhorst nog panelen gehangen gemaakt van allemaal zaden als decoratie en als herinnering. (zie foto van de wagen van Hoonhorst van toen)

Geniet van optredens van bekende artiesten; met dit jaar o.a. Kraantje Pappie, Glennis Grace, Blöf en Paul Elstak.
De traditionele Boerendag op vrijdag 30 augustus is tevens een aanrader. Je vindt er een markt vol ambachten, een kijkje in het boerenleven en diverse streekproducten.

Bekijk hier het hele programma van de Stöppelhaene

Open Monumentendag Deventer
In het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag met dit jaar het thema ‘Plekken van Plezier’. In Deventer worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een korenlint, waarbij twaalf koren zingen in twaalf monumenten en op zaterdagavond de Nacht van het Goud waar 15 bijzondere locaties in de stad het podium vormen voor dans, verhalen, muziek en theater. Bekijk hier het programma van Open Monumentendag in Deventer.

Raalte in de smaak

Waar vind je een festival dat alle zintuigen weet te prikkelen? Nou, in Raalte dus! In het festival ‘In de Smaak’ komen alle zintuigen (tastzin, reukvermogen, gehoor, smaakpapillen en ogen) bij elkaar.
Drie dagen lang laten de mooiste restaurants uit de gemeente Raalte zien tot welke culinaire prestaties ze in staat zijn. Het publiek krijgt een unieke kans om tegen een zacht prijsje kennis te maken met allerlei kleine voor-, hoofd- en nagerechten.
Het festival wordt gehouden van vrijdag 13 t/m zondag 15 september.

Een paarse loper van bloeiende heide!

Iedereen in de omgeving weet dat de Sallandse Heuvelrug half augustus tot begin september op haar mooist is. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars. Tijdens De Paarse Loper, de beleefweken van de Sallandse Heuvelrug, worden er in deze periode leuke natuuractiviteiten georganiseerd.

Klik hier voor het mooie programma voor de komende dagen.

Foto 1
Artikel delen: