Lening oversluiten steeds interessanter

Lening oversluiten steeds interessanter

Wie nog een (oude) lening met hoge rente heeft lopen, moet zeker even verder lezen. De marktrente staat historisch laag en gezien de ontwikkelingen blijft dit voorlopig nog wel zo. Hierdoor wordt het oversluiten van een lening steeds interessanter.

Lage rente betekent veel geld besparen

Zowel de AFM als de Consumentenbond zijn het met elkaar eens: vergelijken levert een grote besparing op. Opvallend is dat ruim tweederde van de consumenten dit niet doet. Op zich een vreemde zaak, vooral nu de rente historisch laag staat. Consumenten kunnen met een goede voorbereiding honderden tot duizenden euro’s op een lening besparen. Hoeveel dit exact is, hangt van de hoogte van de lening en de oude én nieuwe rente af. Over het algemeen ziet de consument zijn maandlasten met enkele tientjes afnemen. Zo blijft er toch meer geld over voor de leuke dingen in het leven.

Blijft de rente zo laag?

Het ging een tijd slecht met de economie, wat natuurlijk nooit goed nieuws is. Om de economie te stimuleren heeft de ECB de marktrente verlaagd. Dit zie je terug in lagere spaarrentes maar ook in een historisch lage hypotheekrente en kredietrente. De ECB is voornemens om tot medio 2020 de rente zo laag te houden. Het is niet te zeggen hoe dit in de toekomst eruit gaat ziet.

Het is schrikbarend: aan 1 op de 6 oude leningen hangt een rente van 11 – 14%. Vergelijk dit met de huidige kredietrentes vanaf 4,1%. Een lening van €25.000 tegen een rente van 13% kost de consument maandelijks €363 (looptijd 120 maanden). Dezelfde lening tegen een rente van 4,5% kost €258. Dit betekent een maandelijkse besparing van €105. Het zijn natuurlijk maar wat voorbeelden, maar dit is precies waarom een lening oversluiten zo aantrekkelijk is.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

De meest gekozen leenvormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Het maakt niet uit om welke leenvorm het gaat: oversluiten is altijd mogelijk. Wel is het vaak verstandiger om voor een persoonlijke lening te gaan. De rente van de persoonlijke lening ligt namelijk iets lager dan die van het doorlopend krediet. Bovendien kom je minder snel in de verleiding om opnieuw geld op te nemen.

Risico’s vermijden

Het is belangrijk om te weten hoe het oversluiten van een lening werkt. Een te hoge rente betekent onnodig hoge kosten. Wie momenteel teveel rente betaalt weet hier helaas alles van. Verschillende aanbieders vergelijken is de beste optie, vooral omdat er heel wat aanbieders zijn. Het is vaak wel lastig om het kaf van het koren te scheiden: wie heeft de laagste rente en de beste voorwaarden?

Wie het moeilijk vindt om zelf te vergelijken, kan terugvallen op Becam. Deze kredietvergelijker bemiddelt tussen de consument en kredietbanken. Hierbij stuurt Becam één of meerdere offertes, met een duidelijk overzicht van verschillende kredietaanbieders. Omdat Becam ook nog eens bemiddelt bij het oversluiten van een lening, hoef je zelf niet veel te doen. Dit scheelt weer een hoop tijd en vooral geld: Becam brengt namelijk geen afsluit- of advieskosten in rekening.

Artikel delen: