Kribbelende beestjes

Kribbelende beestjes

COLUMN – Het is vaak nog lekker na zomeren in september. Al hoe wel je in september al wel weer wat koudere dagen er tussen hebt zitten, is het vaak nog lekker vertoeven. Dit vinden ook de kribbelende beestje bij onze huisdieren in de vacht. Zo belde er afgelopen week een eigenaar wat ongerust op naar één van onze praktijk van ons samenwerkingsverband Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen.

Ze had heerlijk met Tommie lopen spelen en daarna Tommie uitgebreid geborsteld. Wat bleek, de eigenaar kwam allemaal kleine zwarte puntjes tegen in de vacht. Tommie is een Europese korthaar kater van 5 jaar oud. Vooral onder de buik van Tommie en zeker in de liezen zag de eigenaar veel zwarte puntjes. De plekken waren ook wat rood, doordat Tommie er aan gekrabd en gelikt had. Daarom kwam Tommie dezelfde dag toch nog even langs op het spreekuur. De plekken zagen er inderdaad erg rood en schraal uit door het krabbel en likken. Wat betreft de zwarte puntjes, was al snel duidelijk dat dit om vlooien poepjes gaat. Dit kun je testen door een zwart puntje op een wit papiertje te leggen. Als je vervolgens het zwarte puntje uitveegt en er ontstaat een veeg met rood bloed, dan weet je dat het gaat om poepjes van de vlo. Ontstaat er geen veeg, dan zijn het vaak zand korrels.

In het geval van Tommie waren het poepjes van de vlo. Dit verklaart ook meteen waarom Tommie rode en geïrriteerde plekken heeft in zijn liezen. De dierenarts vraagt de eigenaar van Tommie wanneer Tommie voor het laatste behandeld is tegen vlooien. Dit blijkt 6 weken geleden te zijn. De eigenaar heeft aan in het najaar Tommie nooit te behandelen, want vlooien komen toch alleen in het voorjaar en zomer voor als het werk is. Wij leggen uit dat dit tegenwoordig niet meer het geval is. Doordat onze huizen goed geïsoleerd zijn en wij de verwarming in september a oktober weer aan zetten, kan een vlo gemakkelijk in huis overleven. Daarom is ons advies om het hele jaar door je huisdieren te beschermen tegen vlooien. Zie je vlooien lopen op je huisdier of kom je vlooien poep tegen in de vacht van je huisdier, dan dient er goed en regelmatig behandeld te worden. Maar 5% van de vlooien populatie leeft op onze huisdieren. De overige 95% leeft in onze leefomgeving zoals vloerkleden, tapijt, stoffenbanken, etc. Door regelmatig te behandelen, wordt tevens de cyclus van de vlo onderbroken. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat eieren van de vlo uitkomt. Er zijn inmiddels verschillende producten op de markt te kopen tegen vlooien. Het ene product heeft een langere werkzaamheid dan de ander. Hou dus altijd minimaal 3 maanden behandeling aan, als er vlooien worden waargenomen op uw huisdier of in uw leefomgeving.

Tommie heeft een behandeling gekregen tegen vlooien die 3 maanden werkzaam is. Dit is lekker makkelijk voor de eigenaar van Tommie. Ook heeft de eigenaar zalf meekregen die op de rode en schrale plekken gesmeerd konden worden. Na twee dagen was Tommie alweer goed opgeknapt, geen zwarte puntjes meer in de vacht en de rode plekken waren verdwenen.

Artikel delen: