The Favourite:  verrukkelijke tragi-komische kostuumfilm in De Stoomfabriek

The Favourite:  verrukkelijke tragi-komische kostuumfilm in De Stoomfabriek

DALFSEN – Vrijdag 4 oktober draait hij in het Dalfser theater: de min of meer historische speelfilm The Favourite, van de absurdistische Griekse regisseur Yorgos Lanthimos.

Soms is een werkelijkheid erger dan een film. Soms andersom. Wie hier de werkelijkheid toetst aan de film ziet weinig overeenkomsten, maar waardeert in de film des te meer de beheerste overdrijving als ook de potsierlijke ernst in de verhouding tussen een koningin, haar jeugdvriendin en haar kamermeisje, zoals die in de werkelijkheid niet bestaan kan hebben. Hoewel……

Natuurlijk is er een historisch perspectief, maar dat vervaagt in de strijd tussen  Abigail en Sarah, de één kamermeisje en de ander jeugdvriendin van de Britse koningin Anna, die regeerde van 1702 tot 1714. En deze majesteit heeft ook nog maling aan haar koninklijke waardigheid in haar streven om de gunsten van de twee kemphanen. Het is een strijd om macht, om liefde, om aandacht. Kernwoorden zijn manipulatie, ambitie, jaloezie, seks en woede. Voeg daar de schmierende ideeën en visies van de grenzenzoekende regisseur Lanthimos aan toe en je hebt een film die twee uur lang alle mogelijke (meer en minder) menselijke emoties bespeelt.

De alle drie voor een Golden Globe genomineerde actrices Rachel Weisz, Emma Stone en Olivia Colman groeien in hun gevecht om elkaar tot ongekende hoogte; de koningin Anna van Olivia Colman is in al haar drukte een monument van verscheurde emotionaliteit, irrationaliteit, maar eigenlijk ook diepe eenzaamheid.

The Favourite is ondanks alle fratsen en gedoe een menselijke film. Regisseur Lanthimos voegt ernst en lol probleemloos aaneen. Het beheerst spelen met absurditeit, humor en historie levert een verrukkelijke, tragi-komische kostuumfilm op, met drie superactrices in de hoofdrollen en te zien in theater De Stoomfabriek te Dalfsen op vrijdag 4 oktober om acht uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Primera te Dalfsen, aan de zaal of via www.theaterdestoomfabriek.nl.

Artikel delen: