Waarom je het hefboomeffect moet gebruiken om rijk te worden

Waarom je het hefboomeffect moet gebruiken om rijk te worden

Om uit te leggen waarom je het hefboomeffect moet gebruiken om rijk te worden, is het eerst noodzakelijk om te begrijpen wat het hefboomeffect precies inhoudt. Met het hefboomeffect wordt gedoeld op het gebruiken van bepaalde middelen om meer te kunnen bereiken. Het perfecte voorbeeld van zo’n situatie is het lenen van geld om meer te kunnen investeren.

Wanneer je dan dus voor die investering een hoger rendement ontvangt dan dat je aan rente voor de lening moet betalen, dan verdien je geld. Hoe meer geld je dus kunt lenen en vervolgens tegen een hoger rendement kunt investeren, hoe meer geld je verdient. Dit hefboomeffect wordt vaak beschreven als een middel dat nog veel te weinig door investeerders wordt gebruikt. 

Een grote oorzaak hiervan in dit specifieke geval is dat het lenen van geld en de schuld die daar het gevolg van is toch door veel mensen als onaangenaam wordt ervaren. De ogenschijnlijke risico’s die samenhangen met deze manier van investeren zijn echter veel lager dan het gevoel dat over het algemeen heerst. Daarnaast zijn er ook nog eens vele andere manieren om door middel van het hefboomeffect geld te verdienen of de productiviteit te verhogen. Geld lenen is slechts een van de vele opties en alleen maar een duidelijk voorbeeld om de werking van deze strategie te illustreren.

Manieren om gebruik te maken van het hefboomeffect

Zoals gezegd zijn er naast lenen nog veel meer opties als het gaat om een hefboomeffectgerelateerde strategie. De essentie van het hefboomeffect is namelijk dat je middelen inzet om je potentiële winst te vergroten. Dit houdt in dat je middelen buiten jezelf om aanspreekt om je impact op een bepaald gebied te vergroten. Je laat als het ware geld of andere middelen voor je werken om op die manier zowel tijd als geld te besparen. Het gaat hier dus niet per se direct om geld. Soms is de directe geldwaarde van zo’n strategie niet direct zichtbaar, omdat er bijvoorbeeld voornamelijk tijd wordt bespaard. Echter kan dit ook enorme positieve gevolgen hebben. Voorbeelden van zulke situaties zijn:

  • Inhuren van specialisten: Door bijvoorbeeld een accountant in te huren om al je papierwerk te doen of een advocaat die al je wettelijke zaken afhandelt, bespaar je jezelf een hoop tijd. Deze tijd kun je vervolgens investeren in productievere zaken. Met deze strategie verhoog je je efficiëntie qua tijd en geld.
  • Schaalbaarheid van een product: Wanneer je je tijd investeert in het creëren van een product, is het raadzaam om rekening te houden met de schaalbaarheid ervan. Het ontwerpen van bijvoorbeeld een stoel is veel minder schaalbaar dan een e-book. Tijd besteden aan het schrijven van een e-book is door de technologie van tegenwoordig daarom ook enorm efficiënt.
  • Gebruikmaken van andermans ervaringen: Door bijvoorbeeld een boek over financiën te kopen of door een training tot verkoper te volgen bespaar je jezelf een hoop tijd en geld. In plaats van allerlei beginnersfouten te maken ben je op deze wijze verzekerd van een verkorte leercurve en verhoog je je efficiënte drastisch.
Artikel delen: