Echte jager die zich niet lekker voelt

Echte jager die zich niet lekker voelt

COLUMN – Rambo is een stoere  ongecastreerde boerenfox reu van 7 jaar oud, woonachtig op een boerderij. Hij is een echte jager en komt zijn baasje regelmatig een mol, een rat en laatst zelfs een muskusrat brengen. Zijn baasje is erg dol op hem. Een betere ongedierte bestrijder bestaat er in zijn ogen niet.

Onlangs belde de veehouder of er een dierenarts van Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen even naar een zieke koe konden komen kijken en gelijk Rambo even wilden bekijken want die was niet in zijn goede doen. De dierenarts die normaal op het bedrijf komt voor de koeien heeft eerst de koe behandeld en ook even naar Rambo gekeken. Rambo was inderdaad niet in zijn goeie doen, normaal altijd in voor een koekje, maar nu niet meer. Hij lag te rillen en voelde zich echt beroerd. De dierenarts heeft hem onderzocht en het enige wat hij kon constateren was hoge koorts. De oorzaak hiervan was op dat moment onbekend. Rambo kreeg een prik antibiotica en wat tegen de koorts. Indien Rambo niet duidelijk beter werd moesten ze naar de praktijk komen.

U raad het al, na twee dagen werd er gebeld. Rambo leek eerst op te knappen, maar was nu nog zieker dan twee dagen terug. Rambo was sloom, plaste donkere urine en zag geel!! Bij de dienstdoende dierenarts gingen alle alarmbellen rinkelen. Na een bloedonderzoek bleken zowel de lever als de nieren aangetast te zijn. Bij navraag bleek Rambo nooit meer gevaccineerd te zijn, de veehouder dacht dat dat niet nodig was. Hij kwam immers nooit met andere honden in contact.

Rambo is vervolgens onderzocht op de ziekte van Weil, dit bleek positief te zijn. Na twee dagen aan het infuus te hebben gelegen en met de juiste antibiotica te zijn behandeld is het gelukkig weer goed gekomen met Rambo. Hij vangt weer ongedierte en zijn baasje gaat hem nu jaarlijks laten vaccineren. De ziekte van Weil zien we af en toe en wordt overgedragen via (stilstaand) oppervlakte water waarin besmette dieren  hebben geürineerd. Jaarlijkse vaccinatie van uw hond kan een besmetting voorkomen. De ziekte van Weil is niet alleen een besmettelijk ziekte voor sommige diersoorten, maar ook gevaarlijk voor de mens!

Artikel delen: