Regenboogmotie is basis voor wapperende vlag op Coming Out Day - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Regenboogmotie is basis voor wapperende vlag op Coming Out Day

DALFSEN – De regenboogmotie. Weet u het nog? In het kader van Coming Out Day op 11 oktober dienden de PvdA, VVD en D66 in januari de regenboogmotie in. Na wat aanpassingen konden ook de overige fracties zich in het voorstel vinden met het gevolg dat morgen om 08.30 uur bij het gemeentehuis in Dalfsen de regenboogvlag in top gaat. 


Het hijsen van de kleurrijke vlag gebeurt door Wethouder Jan Uitslag in aanwezigheid van raadsleden die hiervoor woensdagavond een uitnodiging ontvingen, alsmede vertegenwoordigers van voetbalclubs. Ook op de toren van de Grote Kerk in het dorp wordt het vaandel uitgestoken. Het is een symbolische steunbetuiging aan alle lesbiennes, homosexuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’ers) die anno 2019 nog steeds worden geconfronteerd met maatschappelijke weerstand, ontkenning, maar ook schaamte.

Met het hijsen van de regenboogvlag schenkt de gemeente aandacht aan de vrijheid en acceptatie van inwoners, ongeacht de geaardheid. De aandacht moet leiden tot meer bewustzijn en een grotere sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid. De vlag wordt ook gehesen bij kulturhusen De Spil, Trefkoele+, De Mozaïek, De Wiekelaar en Kulturhus Hoonhorst en bij de voetbalverenigingen SV Nieuwleusen, USV, ASC ’62, SV Dalfsen, vv Hoonhorst en vv Lemelerveld.

Wethouder Jan Uitslag: “We willen graag zichtbaar maken dat we aandacht hebben voor homo’s en lesbiennes en dat we hen willen ondersteunen in hun acceptatie in de samenleving. De actie is overigens niet specifiek gericht op homo’s en lesbiennes, maar op alle inwoners. We zijn namelijk van mening dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ik ben ook erg blij dat alle voetbalverenigingen en kulturhusen zich aansluiten bij dit initiatief. Juist in de sport, en in het bijzonder bij het voetbal, wordt een andere geaardheid niet zo één, twee, drie geaccepteerd.”

Het laten wapperen van de regenboogvlag is niet de enige activiteit rond dit onderwerp. Zo is LHBTHI ook onderdeel van het zogenoemde Overloop-project, dat leerlingen van basisscholen in de gemeente Dalfsen voorbereidt op de overgang naar de middelbare school. SAAMWelzijn, die tevens het initiatief nam een gemeentelijke werkgroep LHBTI op te richten, gaat samen met COC Zwolle voorlichting op basisscholen verzorgen. De werkgroep zal ook andere activiteiten in de gemeente Dalfsen ontplooien. Als klap op de vuurpijl wordt in regionaal verband een LHBTI-aanpak ontwikkeld.  (Bron Vechtdal FM)

 

 

Foto 1
Artikel delen: