Voeding en Energie

Voeding en Energie

Herken je dat gevoel; dat je op een dag lekker actief wil zijn door te gaan sporten, je huishouden te doen of eens flink in de tuin aan de slag te gaan, maar je je futloos voelt en je je nergens toe kan zetten?… Je word er neerslachtig van..

Wist je dat dit door je voeding kan komen? Bijvoorbeeld na een lunch met te weinig voedingsstoffen, een behoorlijk suikerrijk tussendoortje of een zware vetrijke avondmaaltijd? Vaak voelen we ons niet lekker doordat we ons op de automatische piloot voeden met stoffen die ons lichaam eigenlijk niet goed verdraagt, bijvoorbeeld als ons lichaam te hard moet werken om ze te verteren. Je merkt het haast niet, je accepteert gewoon dat je je een beetje opgeblazen voelt na een stevige maaltijd. Of dat je altijd moe bent na het eten (je hebt immers een lange werkdag achter de rug). Je weet niet meer beter, maar toch kan het echt anders. Je kunt veel meer energie hebben (zelfs na een lange werkdag) wanneer je voedingsmiddelen gaat vermijden die belastend zijn voor je lichaam en voedingsmiddelen toevoegt die je energie geven.

En dan werkt het andersom.. Van slechts één gezonde maaltijd vol verse ingrediënten die je energie geven voel je je meteen fitter. Na een maaltijd met gezonde ingrediënten krijg je een constante energie, terwijl je van een ongezonde maaltijd vaak eerst heel veel energie krijgt, dus gaat pieken en daarna in een dal terecht komt met vrijwel 0,0 energie. Dit bepaalt je stemming.

Denk jij bewust na over wat je eet en hoeveel energie je hebt?

Artikel delen: