Vrijwilliger van de maand december

Vrijwilliger van de maand december

HOONHORST – ‘Je openstellen voor anderen en mensen in hun waarde laten.’ Dat is het levensmotto van de 64-jarige Annie Braam uit Hoonhorst. Wie haar ziet en spreekt, treft een rustige, evenwichtige en bescheiden vrouw die midden in de samenleving staat. Op Hoonhorst zijn er weinigen die haar niet kennen. Ze doet haar dingen als vrijwilliger, zonder het middelpunt te zijn.

Ze vertelt dan ook in alle rust over enkele activiteiten waar zij als vrijwilliger bij betrokken is. Zo zet ze zich in voor de parochie waar ze, naast hand- en spandiensten, betrokken is bij de werkgroep Liturgie, stelt ze verschillende themavieringen samen en is ze koster. ‘Maar’, zegt ze, ‘vrijwillig is niet vrijblijvend. Laatst had ik een feestje en was er plotseling ook een koster nodig. Dan gaat dat toch voor op het feestje.’

Waar ze rond haar activiteiten in de parochie veel met ouderen te maken heeft, draait het in de Potstal meer om jongeren. Annie zit in het bestuur met als aandachtsgebied kantinebeheer. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze ook gewoon kantinediensten meedraait. En dat doet ze met veel plezier.

Wie naar het Sproeifeest gaat of naar Kachel FM, die treft ook dáár Annie aan. Niet als bezoeker, nee, ze helpt liever mee met van alles. ‘Maar’, zegt Annie, ‘tussendoor loop je ook gewoon mee in de polonaise.’

Als ze over Kachel FM vertelt, raakt ze, zonder zich daarvan bewust te zijn, gepassioneerd.

‘Bij Kachel FM helpen ook jongeren met een beperking mee in de op- en afbouw van het evenement. Dat is zó prachtig. Iedereen gaat zo leuk en respectvol met deze jongeren om. Samen een broodje eten, koffiedrinken, geintje maken. Ze laten de jongeren in hun waarde en accepteren ze zoals ze zijn. En zo hoort het ook,’ vindt ze. Wat haar betreft is de organisatie van Kachel FM dan ook een voorbeeld voor de samenleving.

Om die reden trok ze tijdens Kachel FM in september de stoute schoenen aan en stapte met de collectebus het festivalterrein op. Het was toevallig de collecteweek voor de gehandicapten. ‘De collectebus was bomvol toen ik het terrein afstapte,’ vertelt Annie glunderend. ‘Onder de rondgang hoor je dan ook nog van bezoekers: ‘Hé Annie, loop ie hier ook al? Hartstikke mooi!’

Vervolgens staat ze op de zondagmiddag van Kachel FM met veel plezier met de volleybaldames hamburgers en worstjes te bakken.

In haar schaarse ‘vrije tijd’ wandelt Annie graag. In ieder geval ieder dag zo’n 5 km met de hond. En tussen neus en lip door vertelt ze dat ze deze zomer voor de 10e keer de Nijmeegse Vierdaagse heeft gelopen. En ook de Sallandse Wandelvierdaagse, die ze al zo’n 10 jaar loopt.

In haar toch drukke leven geeft ze zichzelf op een vast moment een woensdag vrij. Dan maakt ze geen afspraken en gaat ze geen specifieke verplichtingen aan, vult ze de dag zelf in.

‘Want’, besluit Annie, ‘het is niet goed als je nooit eigen tijd hebt of tijd neemt voor andere dingen’.

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.

Tekst en foto: Anneke den Bouwmeester

Artikel delen: