Bijzondere lezing over Noord-Korea - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Bijzondere lezing over Noord-Korea

NIEUWLEUSEN – Woensdag 5 februari geeft Drs. Marc Roth een inkijk in het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. De lezing met als titel ‘de verbeelde werkelijkheid’ neemt je mee naar een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet kunt bezoeken.

Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om “buiten de gebaande paden” te gaan.

Marc Roth deed dat en geeft een lezing over dit bijzondere land. Niet alleen vertelt de heer Roth over Noord-Korea, ook laat hij bijzondere beelden en video’s zien.

Waar: De Spil – Nieuwleusen
Aanvang: 20.00 uur

Entree is gratis.

Marc Roth organiseert met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ reizen naar Noord-Korea. De plekken, plaatsen en dingen die je tijdens zo’n reis te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleidt door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

Artikel delen: