Daarom kies je voor een samenlevingscontract

Daarom kies je voor een samenlevingscontract

Wie geen zin heeft in een maandenlange voorbereiding op een huwelijk of hoge kosten voor een trouwpartij, kan kiezen voor een samenlevingscontract. Eenvoudig en zo geregeld. Hoe je dat doet en wat de voor- en nadelen ervan zijn, lees je hier.

Je bent gelukkig met elkaar, ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. Geen vuiltje aan de lucht. Toch is het belangrijk een en ander officieel op papier te zetten. Dat creëert rust en doen er zich problemen voor dan zijn financiën en erfenis bijvoorbeeld goed geregeld. We zetten de voordelen op een rij. En zijn er ook nadelen?

Er is geen garantie dat het goed blijft gaan

Dat je de toekomst positief tegemoet treedt, is natuurlijk fijn. Toch is dat geen garantie dat het ook altijd goed blijft gaan. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving bij wie het anders liep. Soms na een paar jaar, soms na decennia. Treurig en verdrietig vaak, maar het gebeurt. En denk niet dat het jou niet kan overkomen.

Juist daarom is het belangrijk goede afspraken met elkaar te maken. Dat geeft rust en is wel zo eerlijk en respectvol naar elkaar toe. Daarom stel je een samenlevingscontract op. Dat kun je zelf doen of bij een notaris laten doen. Mocht er iets gebeuren, ofwel uit elkaar gaan of bij overlijden, dan gaat het erom dat je los van elkaar een eigen leven kunt opbouwen. Dat je weer zelfstandig verder kunt.

Een contract bij een notaris opstellen is niet gratis. Je kunt kiezen voor een basiscontract tot een uitgebreider exemplaar. Mede daarom kunnen de kosten samenlevingscontract nogal uiteenlopen. Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 150 euro en 750 euro.

Wat staat er allemaal in?

Onder andere de financiële verdeling van de kosten van onder meer levensonderhoud, het huishouden, de verdeling van de bankrekeningen, de kosten van het huurhuis of het koophuis, en de consequenties voor dat alles als je uit elkaar gaat (verdeling van inboedel, pensioenregelingen, omgang kinderen en allerhande kosten).

Je kunt tevens een verblijfsbeding in je samenlevingscontract vastleggen. Dat regelt de bezittingen van jullie samen als een van beiden overlijdt. Dan gaan de spullen automatisch over naar de partner ofwel de nabestaande. Dat moet bij een notaris gebeuren.

Voordelen

Duidelijkheid

Wat je ook vastlegt, de afspraken zijn duidelijk. Bijvoorbeeld over de verdeling van de spullen en het huis. De kosten ervan zoals huur of hypotheek, de huishoudkosten, de verdeling van bankrekeningen en ga zo maar door.

Geen geruzie achteraf

Omdat de afspraken duidelijk zijn, vermijd je ruzie mocht er sprake zijn van ontbinding van het contract. Ook niet als er sprake is van overlijden. Er is immers vastgelegd wat er met de boedel en inboedel gebeurt als dit het geval is. Ook familieleden kunnen er dan niet tussenkomen. (zie: verblijfsbeding)

Geen rechtszaken

Wat in een samenlevingscontract is geregeld, hoeft niet voor de rechter te komen. Dat scheelt tijd en geld. En vaak heel veel verdriet en ergernis.

Hypotheekrecht en pensioen

Wie een samenlevingscontract vastlegt via een notaris heeft vaak geen problemen bij het aangaan van een hypotheek en heeft veelal recht op nabestaandenpensioen.

Vrijstelling

Met een samenlevingscontract betaal je gezamenlijk minder belasting.

Nadelen

Erfenis

Je bent geen erfgenaam van elkaar. Mocht een van beide overlijden dan kun je de afspraken nakomen die gemaakt zijn over de gezamenlijke spullen, maar de familie is erfgenaam van de persoonlijke zaken. Wil je dit ondervangen dan is een testament nodig. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, kan dit van belang zijn.

Geld

Het opstellen van een samenlevingscontract kun je zelf doen, maar zoals je ziet is het wel handig dat via een notaris te doen, bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten. Een notaris is niet gratis. Het kost je een paar honderd euro als hij of zij een samenlevingscontract opstelt.

Actueel

Het is belangrijk een contract actueel te houden. Zijn er kinderen geboren of wordt er een huis gekocht, dan is het raadzaam dat in het contract mee te nemen. Dat wordt vaak vergeten.

Artikel delen: