Zo maak je je dak klaar voor de winter

Zo maak je je dak klaar voor de winter

Met de winter in zicht is het een verstandig om een aantal voorbereidingen te treffen, zoals op het gebied van onderhoud en schoonmaak. Met name het dak heeft een aantal voorbereidingen op de winter nodig. Het maakt hierbij niet uit of je een schuin of plat dak hebt, er zitten namelijk veel gelijkenissen in de handelingen voor platte daken en schuine daken. Dit artikel helpt je voor te bereiden ongeacht welk type dak je hebt. Lees daarom deze tips en maak jouw dak klaar voor de winter.

Maak de dakgoot schoon

Vooral wanneer je in een bosrijke omgeving woont, is dit belangrijk. In de herfst vallen er veel blaadjes en takjes uit de bomen en deze belanden in de dakgoot. Wanneer er te veel in de dakgoot ligt, stroomt het water niet meer weg. Hierdoor komt de dakbedekking op een plat dak onderwater te staan en bij schuine daken stroomt het water langs de muren naar beneden. In beide gevallen zorgt dit voor lekkages, voorkom dit dus op tijd en zorg voor een lege dakgoot.

Reinig de dakbedekking 

Het reinigen van je dakbedekking is ook iets wat je niet wilt vergeten, hier vindt namelijk vorming van mos en algen plaats. Wanneer je dakbedekking hier langdurig aan blootgesteld is, is er kans dat de bedekking beschadigingen oploopt. Dit komt omdat regenwater langer op het dak blijft liggen en naast dat dit al schadelijk is, is het funest wanneer het ook nog eens gaat vriezen. Hierdoor is het mogelijk dat dakpannen kapot gaan of lekkages ontstaan. Gelukkig is het makkelijk weg te halen met een borsteltje en een mengsel van water en bleek.

Controleer alle loodslabben

Een loodslab is een strook lood die je gebruikt voor een waterdichte afsluiting tussen onderdelen van het dak, bijvoorbeeld bij de overgang van een dakkapel naar het dak. Wanneer lood slijt vormen er zwakke plekken, waardoor de loodslab niet sterk genoeg meer is en de kans op lekkages vergroot. Vandaar dat je wilt voorkomen dat de sterkte afneemt en dit doe je door de loodslabben elk jaar even te controleren. Je ziet dat een loodslab aan vervanging toe is, wanneer het lood dunner is en er kleine scheurtjes in komen.

Controleer de dakgoten en regenpijpen op scheuren

Een andere controle die je wilt uitvoeren zijn de dakgoten en regenpijpen. Als je hier gaten of scheuren in ziet, schakel dan een vakspecialist in of herstel het zelf. Hier zijn verschillende reparatiematerialen voor te verkrijgen in de bouwmarkt, waardoor iedereen zonder expertise in staat is om dit te herstellen. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat de problemen verergeren. Waardoor je de hele dakgoot en regenpijp moet laten vervangen en voor hoge kosten komt te staan.

Artikel delen: