See you in court !

See you in court !

“See you in court”, is een gevleugelde uitspraak in Amerikaanse TV-series. Als er verlies dreigt in een ordinaire ruzie, dan bluffen ze dat ze de ander wel eens eventjes voor de rechter zullen slepen. Die rechter zal ze dan wel eens een lesje leren. Vaak is het loos alarm, want de gang naar de rechter is niet zonder voetangels en klemmen.

De bedenkers van Fokke & Sukke hebben er een mildere variant voor verzonnen: “Ik sleep jou voor de mediator, mannetje!!!” Een modernere variant misschien ook wel. Niet meteen de rechter erbij halen. Eerst proberen het zelf op te lossen. Maar dan wel met deskundige begeleiding erbij.

Toch merk ik in de praktijk, dat veel mensen ook voor het inschakelen van een mediator wel een drempel ervaren. Ze erkennen niet graag dat er ruzie in de tent is en dat ze daar zelf niet zo gemakkelijk uit komen. Zijn ze bang voor de afloop? Is het ongemak? Schaamte? Vaak laten mensen de boel nog maar liever eventjes op z’n beloop. De onenigheid duurt dan nog een tijdje voort.
En het kan best zijn dat het zo een hele tijd goed gaat. Al komt het soms de onderlinge verstandhouding niet ten goede. Maar de bom kan op termijn alsnog gaan barsten. Vaak gebeurt dat als er iemand op de juridische tour gaat, en zich gaat beroepen op rechten en plichten. Door een brief van een juridisch adviseur kan de vlam in de pan slaan. Dat kan op de ander een intimiderend effect hebben en overkomen als een: “See you in court.” De fase van redelijk overleg is dan vaak wel voorbij.

Als mediator wil ik nu juist voorkomen dat mensen in die juridische loopgraven terecht komen en elkaar met regeltjes gaan bestoken. Dat kan door het conflict op tijd bespreekbaar te maken. Als

het moeilijk is om het aan de orde te stellen, wil ik helpen door te bemiddelen. Daardoor wil ik wat van de zorgen, het ongemak, de schaamte of de boosheid wegnemen. Want conflicten zijn niet leuk, maar komen nu eenmaal wel overal voor waar mensen samen leven. Tussen buren, met de huisbaas, op het werk, in de familie, of in zakelijke relaties.

Het inschakelen van een bemiddelaar (zoals een mediator) kan helpen om de moeilijkste en scherpste kanten van een confrontatie af te halen. Een mediator kan helpen om mensen goed naar elkaar te laten luistern en elkaar te laten begrijpen. Dat is vaak al een deel van de oplossing. Wacht er niet te lang mee. En als er daarna ook nog een voor iedereen aanvaardbare oplossing wordt gevonden, dan ziet de toekomst er meteen weer een stuk stralender uit. Dan zeggen we: wrijving brengt glans voort!

Koster Mediation, 06 – 37278754
www.kostermediation.nl

Artikel delen: