Groene dakstroom via coöperatie Vinkenbuurt Stroomt - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Groene dakstroom via coöperatie Vinkenbuurt Stroomt

VINKENBUURT – Met 1500 vergeven zonnepanelen is energiecoöperatie Vinkenbuurt Stroomt aardig op weg. De meeste deelnemers zijn particulieren die geen ruimte hebben op het eigen dak, maar toch willen overschakelen op groene stroom die ook nog eens in de buurt wordt opgewekt.

Nog 700 stuks te gaan en dan kan de bouw van het zonnepark beginnen. Om de resterende panelen te slijten houdt de coöperatie donderdag 5 maart een informatiebijeenkomst in De Trefkoele+ in Dalfsen. Aanvang: 20.00 uur.

De stroom wordt opgewekt via panelen op de staldaken van melkveehouder Arno van Spijker in Vinkenbuurt. De energiecoöperatie levert deze dakstroom aan iedereen binnen de postcoderoos; inwoners van Vinkenbuurt, Ommen, Witharen, Nieuwleusen, Oudleusen, Dalfsen, Balkbrug en Dedemsvaart met een kleinverbruikaansluiting kunnen deelnemen. Meedoen is eenvoudig, betaalbaar en het levert verhoudingsgewijs meer op dan je spaarcenten op de bank laten staan. Particulieren of ondernemers die willen deelnemen kunnen rekenen op de opbrengst uit de verkoop van de opgewekte zonnestroom en 15 jaar belastingvoordeel. Dat houdt verband met de zogenoemde postcoderoosregeling. Wie in het postcodegebied van Vinkenbuurt woonachtig is, kan intekenen.

Overigens is duurzaamheid meer dan overschakelen op groene buurtstroom alleen. Ad Lagas, voorzitter van de coöperatie: “De eerste winst zit in vooral ‘m in je eigen gedrag. Niet alle lampen hoeven aan in huis of op het werk. De thermostaat kan best een tandje lager en met een trui is ook niks mis. Vervang die spaarlamp eens door een led-lamp en investeer – als het enigszins mogelijk is – in isolatie.”

De planning is dat het zonnestroompark in Vinkenbuurt medio april operationeel is. Kijk voor meer informatie op www.vinkenbuurtstroomt.nl(Bron  Vechtdal FM)

Foto 1
Artikel delen: