Daarom zijn fietsende kinderen kwetsbaar in het verkeer

Daarom zijn fietsende kinderen kwetsbaar in het verkeer

Ze fietsen lekker breed, soms wel met zijn drieën of vieren naast elkaar. Zijn druk in gesprek en letten amper op het verkeer. Jonge kinderen in het verkeer. Vooral brugklassers vormen een kwetsbare groep in het verkeer.

Een kind leren fietsen op de openbare weg begint al op jonge leeftijd. Meisjes van rond de zes jaar fietsen op zondagmiddag naar oma. Met een van hun ouders naast zich die ze een duwtje meegeeft. Zo leert ze het echte fietsen.

Zo’n kind is kwetsbaar temeer daar de fiets ook nog klein van formaat is, meestal op die leeftijd nog net een meisjesfiets 16 inch.

Op een nog jongere leeftijd is het veel gevraagd om al aan het drukke verkeer deel te nemen. Hun fiets is klein en dat zijn ze zelf ook nog. Ze hebben vaak het overzicht niet, laat staan dat ze zich een weg kunnen banen door het verkeer.

Beter is het om hen lekker op het plein te laten fietsen. De meisjesfiets 14 inch doet op vierjarige leeftijd goede zaken. Ook op die manier leren ze, vooral spelenderwijs, goed fietsen.

Gedurende de lagereschooltijd leren ze fietsen

Als eenmaal de basisschoolleeftijd is aangebroken weten ze zich veelal wel raad met hun fiets. Gedurende de hele lagereschooltijd leren ze zich op een fiets te redden. Eerst nog alleen rond het huis, dan op het fietspad vlakbij en even later richting school, veilig naast papa of mama. Zes jaar later moeten ze naar de middelbare school en gaan ze zelfstandig.

Jaarlijks gebeuren er in de maand september meer fietsongelukken dan in alle andere maanden. Het is de tijd dat deze pubers naar school gaan. Brugklassers vormen de meest kwetsbare groep omdat zij de minste ervaring en routine hebben als het gaat om fietsen op drukke wegen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt daarom automobilisten juist in die periode van het jaar extra op die fietsers te letten om ongevallen voor te zijn.

Fietsongevallen leveren volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid de helft van het aantal verkeersgewonden op. Veilig Verkeer Nederland (VVN) werkt aan de veiligheid van al deze fietsers. Eén van de meest kwetsbare groep bestaat volgens de VVN uit jonge fietsers. Soms zelfs nog op een loopfiets.

Artikel delen: