Twee tieners aangehouden voor betaalverzoekfraude

Twee tieners aangehouden voor betaalverzoekfraude

REGIO – De politie heeft twee tieners uit Zwolle aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij betaalverzoekfraude. De zaak kwam aan het rollen nadat het slachtoffer een advertentie had geplaatst op het online verkoopplatform Marktplaats en er tweemaal een bedrag van zijn rekening werd afgeschreven, zonder dat daarvoor toestemming gegeven was.

Onderzoek gestart

Het slachtoffer had medio januari een product aangeboden op Marktplaats. De verdachten deden zich voor als geïnteresseerde kopers en lieten het slachtoffer weten dat zij het product wilden kopen. Hierop volgend stuurde de verdachten een betaallinkje naar het slachtoffer. Zodat het slachtoffer eenmaal 0,03 cent moest overmaken aan de kopers. De kopers lieten weten eerder opgelicht te zijn, dus wilde even een extra check doen bij het slachtoffer. Echter, dit was in scene gezet en bleek een truc te zijn om de gegevens van het slachtoffer te achterhalen. Vervolgens zijn er diverse bedragen afgeschreven van de rekening van het slachtoffer. Daarnaast deden de ‘nepkopers’ zich later ook voor als verkopers, maar leverden vervolgens geen artikelen.

 

Aanhoudingen

Na uitgebreid onderzoek van januari tot en met medio mei hield het politieteam Zwolle op 19 mei twee tieners in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Zwolle aan. Zij worden verdacht van identiteitsfraude en oplichting. De tieners zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Het onderzoek gaat verder.

Betaalverzoekfraude

De politie waarschuwt voor het fenomeen betaalverzoekfraude. Fraude met betaalverzoeken komt steeds vaker voor, ook bij veel jeugdigen. Een veel voorkomende vorm van fraude is zoals hierboven omschreven, de oplichter stuurt de verkoper een berichtje dat hij het aangeboden product wil kopen. De oplichter zegt vervolgens dat hij slechte ervaringen heeft met de bewuste verkoopsite, vanwege oplichters, en vraagt de verkoper zijn of haar identiteit te verifiëren. Dat kan door een eurocent over te maken. De oplichter stuurt dan een link naar een nepwebsite. Als de verkoper de cent overmaakt, worden de bankgegevens gestolen door de oplichter. De cent wordt niet betaald, dat was een smoes om een toegang te krijgen tot internetbankieren. Deze zaak is gestart met die vorm van betaalverzoekfraude. Het politiedistrict IJsselland neemt dit soort zaken hoog. Recent werkte het cyberteam Oost- Nederland en het Flexteam van IJsselland nog samen in een omvangrijk onderzoek naar fraude via WhatsApp.   Fraude met betaalmiddelen kent nog meer vormen. Hier leest u meer over andere vormen van fraude. Daarnaast vindt u ook tips ter voorkoming van andere soorten van fraude.

Doe altijd aangifte!

Laat u goed informeren over de vormen van betaalverzoekfraude, zodat u op tijd aan de bel kunt trekken en deze vormen van fraude herkent. Bent u desondanks slachtoffer geworden van internetoplichting of een andere vorm van fraude met betaalmiddelen? Aangifte doen heeft altijd zin. De politie neemt alle meldingen hoog op en pakt deze serieus aan. In deze zaak kwam de politie de oplichters ook op het spoor, dankzij de aangifte die door het slachtoffer werd gedaan. Elke aangifte is van groot belang voor de kwaliteit van de opsporing en vervolging. Contact opnemen kan via 0900- 8844, zodat er een afspraak gemaakt kan worden om aangifte te gaan doen. Uiteraard kan er ook online melding gemaakt worden.

Artikel delen: