Zorg goed voor jezelf en be happy! (en wel hierom)

Zorg goed voor jezelf en be happy! (en wel hierom)

Alzheimer is nog altijd een ziekte die veel voorkomt en waar ook veel onderzoek naar wordt gedaan. De werkelijke oorzaak is nog altijd niet gevonden, maar uit onderzoek blijkt wel dat een positieve mindset minder kans op Alzheimer geeft. Zorg er dus voor dat je happy bent!

Houd de moed erin en heb lol. Dat is het advies na onderzoek van de University College London als het gaat om de kans op Alzheimer. Kleed je vrolijk, voel je vrij, kies een toffe Plevier tas (word je vrolijk van) en ga erop uit.

Waar dit vandaan komt? Uit het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en dementie blijkt dat bij wie lange tijd negatief is de cognitieve functies sneller achteruitgaan. Pessimisten hebben klaarblijkelijk een grotere kans op de ziekte van Alzheimer, optimisten hebben minder kans, zo menen onderzoekers van de University College London.

Onderzoekers volgden honderden mensen van 55 jaar en ouder

Zo’n 350 mensen werden meerdere jaren gevolgd. De kandidaten waren allemaal ouder dan 55 jaar. De negatieve denkers hadden een minder goed geheugen en ook andere signalen van geestelijke achteruitgang waren meer aanwezig dan bij de positivo’s.

Hersenscans moesten eraan te pas komen om fysiek duidelijk te maken hoe dit werkte. De negatieve denkers bleken grotere hoeveelheden tau-eiwiten en samenklonteringen van amyloïde en eiwitten te hebben, waarvan bekend is dat ze een rol spelen in de ontwikkeling van dementie.

Eerder onderzoek wees ook al uit dat angsten en depressie de kans op Alzheimer vergroten. Negatief denken lijkt dus nog een extra risico. Het is te vroeg om definitieve conclusies te trekken als het gaat om de verbinding tussen psychische aandoeningen en de kans op Alzheimer. Er worden vervolgstudies uitgeschreven die hier meer duidelijkheid over moeten geven.

Zo maak je meer kans om gezond en positief ouder te worden 

Desalniettemin lijken bijvoorbeeld meditatie en mindfulness de kans op negatieve gedachten te verminderen, dat kan helpen om de kans op Alzheimer te verkleinen. Niet onbelangrijk. Al met al kun je stellen dat alles wat negativiteit in de kiem smoort, kan bijdragen aan gezond ouder worden.

De remedie? Er zijn natuurlijk plenty mogelijkheden, te beginnen met -als je dat van nature niet hebt- het aanleren van het omzetten van de negatieve gedachten naar positieve. Tips? Hier komen ze.

-Blijf niet binnen zitten, maar zorg regelmatig voor een flinke portie frisse lucht. Ga de natuur in.

-Beweeg. Iedereen weet dat een aantal keer per week flink bewegen zorgt voor gezonde stofjes die zelfs ‘gelukshormonen’ worden genoemd. Het is het proberen waard. En je conditie wordt er beter op.

-Eet gezond. Wie gezond eet (lees: voldoende fruit en groenten) voelt zich fitter en fit staat voor een positievere mindset.

-Omring je met dierbaren. Sociale contacten blijken een must voor wie zich goed wil voelen. Je hebt het nodig.

-Kies kleur. Je interieur in zwarte kleuren helpt je niet als je een portie vrolijkheid nodig hebt. Kleur heeft een grote invloed op onze mood. Draag een zonnige jurk, kies voor prints, ga eens voor een Zebra tas in groen of roze. Of eentje in okergeel. Heus, het helpt.

-Kies voor jezelf, en dat is niet egoïstisch. Als het goed met jou gaat, kun je er ook voor anderen zijn. Daarom is het belangrijk dat je zelf fit en happy bent. Dat doe je door bijvoorbeeld tijd voor jezelf te nemen. Lees eens goed boek of ga eens lekker in je eentje shoppen. Geen tijd voor? Doe het dan online en ga voor die tas van Omybag die je al zolang op je verlanglijstje had staan. Heus, je hoeft niet alles te kopen wat je wenst, maar jezelf iets moois cadeau doen, werkt positief.

-Neem voldoende slaap. Dat is voor iedereen anders, maar in je slaap herstelt je lijf en je geest het beste. Dat heb je enorm nodig in ons drukke bestaan. Verwaarloos dat niet.

Artikel delen: