3 rugzakboeken om in de vakantie te lezen

3 rugzakboeken om in de vakantie te lezen

Laten we ze gemakshalve rugzakboeken noemen. Boeken over avonturiers die met een rugzak op de wildernis in trekken en veelal enorme kilometers afleggen. Een inspiratiebron voor outdoorliefhebbers. Maar ook geweldig om te lezen vanuit een strandstoel.

Outdoor is ‘in’. Sinds de coronacrisis zijn we met z’n allen de natuur en het buitenleven meer gaan waarderen. Niet iedereen is daardoor overgestapt op het outdoorleven, maar wel veel meer mensen zijn gaan fietsen en wandelen. Vaak met een sterke rugzak op zoals een Fjallraven rugzak, een outdoormerk dat al jaren populair is.

Fjällraven is gecreëerd door de Zweed Åke Nordin die het outdoorleven een warm hart toedroeg. Zijn eerste rugzak maakte hij zelf en toen hij in 1978 de Fjallraven Kanken ontwikkelde had hij niet kunnen denken dat deze rugzak tot op de dag van vandaag bij vooral scholieren enorm populair is.

Is het de uitstraling ervan of het comfort van de tas die hen doet besluiten deze te dragen? Het merk spreekt in ieder geval velen tot de verbeelding omdat het pleit voor het bewust omgaan met de natuur. Fjallraven investeert al jarenlang in natuurbehoud.

Wie regelmatig een stuk wandelt kan niet anders dan respect hebben voor dit merk en voor de wandelaars ofwel hikers die écht enorme afstanden afleggen. De boeken over dit soort tochten zijn een aanrader. We noemen er hier drie van Nederlandse avonturiers.

Alleen van Tim Voors

Tim Voors schreef het boek ‘Alleen’ over zijn wandeltochten die hem dwars door Amerika voerden. Hij liep de Pacific Crest Trail (3.286 kilometer), wandelde over de Te Araroa Trail in Nieuw-Zeeland (3.000 kilometer), de Japanse 88 Temples Trail (1.300 kilometer) en langs verschillende routes door Spanje en Santiago de Compostela.

In het boek beschrijft hij zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Een tocht met bijzondere ervaringen van angst, pijn en ook genieten van het alleen-zijn. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke band met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur.

Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood

Miriam Lancewood ken je misschien van het programma Floortje naar het einde van de wereld. Afkomstig uit de Achterhoek ging zij na haar studie in India het avontuur aan met de 30 jaar oudere Peter. Samen trekken zij rond en besloten uiteindelijk in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland te gaan wonen. In dit boek vertelt Miriam over haar leven in de wildernis. Zonder enige vorm van luxe en behoorlijk geïsoleerd.

De wildernis in van Jon Krakauer

De Amerikaanse schrijver en bergbeklimmer schreef deze klassieker die later werd verfilmd tot ‘Into the wild’. Het is het bekende verhaal van de Amerikaanse net afgestudeerde Chris McCandless die de consumptiemaatschappij vaarwel zegt en de wildernis van Alaska in trekt. Hij weet er lange tijd de overleven op een schamel menu, dat hem uiteindelijk fataal wordt.

Op een zeer afgelegen plek in Alaska werd zijn onderkomen een oude achtergelaten bus, die onlangs door de autoriteiten is weggehaald omdat veel avonturiers, naar aanleiding van het boek en de film, de bus wilden bezoeken. De tocht daar naartoe overleefde niet iedereen. De overheid vond het nu welletjes en wilde dat voortaan voorkomen. Waar de bus nu komt te staan is nog niet bekend.

Artikel delen: