Ken uw klassiekers: over vaders en zonen

Ken uw klassiekers: over vaders en zonen

Welk boek moet iedere vader en iedere zoon gelezen hebben? Het boek over de relatie tussen vaders en zonen van Hugo Borst of het boek van Toergenjev, de Russische klassieker als het over dit onderwerp gaat? Draag jij zo’n boek met je mee in je O My Bag tas?

Het verhaal gaat dat bij de laatste bladzijde schrijver Ivan Toergenjev het papier van zich af moest schuiven om de inkt niet te laten vertroebelen door zijn tranen. De Russische schrijver schreef het wereldberoemde boek ‘Vader en Zonen’. Een meesterwerk wordt het genoemd. Een hoogtepunt in de Russische literatuur. Verschenen in 1862.

De roman schetst in de figuren van de pas afgestudeerde medicus Bazarov en zijn vriend Arkadi een portret van de jonge Russische ‘nihilisten’ die zich afzetten tegen de ideeën van de generatie van hun vaders. De botsing tussen de twee generaties wordt met een groot inlevingsvermogen en gevoel voor humor beschreven.

Draag dit boek in je schoudertas

Dat veel mensen niet weten dat zo’n boek voor amper twintig euro tegenwoordig nog te krijgen is, is jammer. Vader en zoon is een bijzondere relatie en als je dit kunt afzetten tegen historische gebeurtenissen, is er veel over te vertellen. Eigenlijk zou iedere vader het boek in zijn heren schoudertas met zich mee moeten dragen om er regelmatig in te lezen. Een verrijking.

Tegenwoordig besteden we aandacht aan dit soort thema’s middels documentaires op televisie. Hugo Borst maakte ooit het programma Vaders en Zonen door bekende Nederlandse vaders en hun zonen te interviewen. Het werd in 2009 uitgezonden, gebaseerd op zijn verhalenbundel over dit onderwerp uit 2005.

Zo’n klein ventje met een Zebra tas op z’n rug

Beide boeken gaan over de bijzondere relatie die zonen met hun vaders hebben en andersom. Het is voer voor schrijvers, psychologen en alle vaders en zonen samen. Het beeld dat daarbij past? Ooit zo’n klein ventje met een Zebra tas op zijn rug met zijn vader mee zien gaan om te leren vissen? Dat is het beeld dat later verandert in een zoon die door zijn vader wordt gefeliciteerd met zijn afstuderen en zijn eerste baan. En nog veel later is het de zoon die zijn vader onder zijn hoede neemt. Een oudere man die respect verdient. Bijzonder. En vooral bijzonder om over te lezen in het licht van de geschiedenis.

Artikel delen: