Wie klein woont moet groot denken

Wie klein woont moet groot denken

Een hippe tiny house of een leuk klein appartement. Een mooi arbeiderswoninkje of een mini-bungalow. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om kleiner te gaan wonen. Niet alleen maar vanwege een hogere leeftijd, ook jonge mensen kiezen hier bewust voor. Onder het motto: minder is meer.

De inrichting van zo’n kleine woning is niet altijd even gemakkelijk. Het gaat er vooral om op een slimme manier in te delen en alle ruimte goed te benutten. Er zijn nogal wat vooroordelen over het inrichten van een klein huis. Zo zou een ronde eettafel nooit passen en te veel ruimte nemen bijvoorbeeld. Hier een aantal tips.

Rond en recht

Om bij die ronde eettafel te blijven, dat kan prima. Kies dan natuurlijk voor een niet al te groot exemplaar. Met stoelen die je er goed onder kunt schuiven is zo’n tafel heel goed mogelijk. Het geeft de ruimte juist een zachte aanblik. Een rechthoekige of vierkante tafel zou veel harder overkomen. En juist omdat er al vaak veel in de ruimte staat met scherpe hoeken, is dit een mooie afwisseling en brengt het de ruimte in balans.

Licht

Gebruik lichte kleuren. Die geven als het ware de ruimte een heldere aanblik. Donkere kleuren absorberen het licht juist. Denk aan lichte gordijnen, een licht vloerkleed en lichte meubels.

Structuur

Een kleine ruimte kan snel vol lijken. Een manier om toch verschillende ruimten te creëren en de rust te bewaren is scheidingswanden aan te brengen. Niet door een wand te plaatsen, maar bijvoorbeeld de bank als scheiding te gebruiken, of een open kast. Ook planten kunnen zo’n wand vormen. Dat geeft de ruimte meteen structuur, zonder dat het rommelig wordt.

Buiten

Betrek ‘buiten’ bij je kamer, mits je een tuin of terras hebt natuurlijk. Als je bijvoorbeeld een ruime loungebank in de tuin of op de veranda zet, lijkt je huiskamer wel twee keer zo groot, en je kunt er prima zitten. Zo’n ruimte loungebank rekt de ruimte helemaal op.

Hoog

Kies in de slaapkamer voor een hoog bed met laden eronder. Dat scheelt enorm in ruimte omdat je minder kasten nodig hebt. Kasten nemen vaak de meeste plek in.

Functioneel

In de badkamer ga je voor een handig en functioneel wastafelmeubel waar je bijvoorbeeld handdoeken onder kunt opbergen en allerhande andere toiletspullen. Kies voor een mooi exemplaar van een natuurlijk materiaal, zoals hout bijvoorbeeld. Het wastafelmeubel is dan de eye-catcher in de badkamer.

Optisch

Een grote spiegel in de badkamer, soms wel van wand tot wand, geeft een ruime aanblik. Datzelfde doet een spiegel in de woonkamer. Optisch lijkt de ruimte dan een stuk groter.

Zwevend

Kies voor zwevende meubels, die van de grond af zijn. Dat geeft lucht en openheid in een ruimte. En daardoor wordt het er nooit te vol of te benauwd.

Kleur

Kies voor dezelfde kleur vloer als de wanden zijn. Dat geeft een ruimtelijk effect.

Artikel delen: