Circulaire sloop - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Circulaire sloop

NIEUWLEUSEN – Een oud gebouw slopen en al het materiaal opnieuw gebruiken; dat is circulair slopen. In de gemeente Dalfsen, waar duurzaamheid voorop staat, is na de circulaire sloop van sporthal de Schakel in Nieuwleusen ook op de oude locatie van het Agnietencollege 96% van het vrijgekomen materiaal hergebruikt.

 

Hoe bijzonder dit is blijkt uit het feit dat op donderdag 2 juli het eerste circulaire sloopcertificaat van Nederland werd uitgereikt.

Het bedrijf Hoogeboom Raalte mocht het certificaat in ontvangst nemen. Het is het eerste certificaat ‘Verificatieregeling Circulaire Sloopproject’ dat in Nederland werd uitgereikt. In het bijzijn van de Stichting Veilig en Milieukundig Slopen (SVMS) en de Gemeente Dalfsen werd het certificaat door Normec Certification uit Geldermalsen overhandigd.

 

Een kozijn blijft een kozijnDe meest duurzame manier van recycling is het hergebruiken van het originele product. Dit betekent dat een kozijn weer wordt gebruikt als kozijn en niet wordt versnipperd tot biobrandstof, waarbij de grondstof verdwijnt. Om de sloop van het oude Agnietencollege volledig circulair te doen werden alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig van elkaar gescheiden. Na bewerking van het materiaal kon het opnieuw worden gebruikt. Hierdoor kon maar liefst 96% van de producten en materialen opnieuw worden ingezet.

 

Circulair slopen in de praktijk

Het begon met een kijkdag in februari 2020, waar belangstellenden konden aangeven in welke producten en materialen zij interesse hadden en welk bedrag ze hiervoor wilden betalen. Wanneer het toegewezen materiaal beschikbaar kwam ontvingen de inschrijvers bericht om de goederen op te komen halen.  Alleen het herbruikbare, niet direct verkochte materiaal is naar een Circulaire HUB gebracht, waar het materiaal werd verzameld en weer wordt doorverkocht voor hergebruik.

Bron gemeente Dalfsen

Artikel delen: