Lekkere koffie op de camping; zo doe je dat

Lekkere koffie op de camping; zo doe je dat

Ga jij kamperen maar ben je een beetje verwend met de koffie thuis? Dan wil je dat natuurlijk ook tijdens je vakantie. Geen nood want met deze tips maak jij de beste koffie waar al je buren jaloers op zullen zijn.

Of je nu in een tent, caravan of in een huisje bivakkeert, aan de ene kant wil je zo min mogelijk mee nemen en genieten van het primitiever maar aan de andere kant zijn er dingen die belangrijk voor je zijn. Zoals in de ochtend, nog voor je er op uit trekt met rugzak kind en je lief, eerst even gezamenlijk ontbijten. Verse broodjes halen bij de campingwinkel of nog liever de plaatselijke bakker en dan koffie! Maar die koffie moet natuurlijk lekker zijn.

Goedemorgen koffie…

Hou je van sterk, dan is de perculator waarschijnlijk een super manier voor jou om koffie te zetten en wakker te worden. Dit aluminium potje is van Italiaanse afkomst. Je zet het op het vuur voor een heerlijk kopje sterke koffie. In Italië vind je ze trouwens in elke campingwinkel of gewoon in het dorp. De potjes zijn er in verschillende maten. Het zetten is eenvoudig. De bovenste en onderste helft schroef je van elkaar. Het onderste deel vul je met water. Daarna zet je het filterbakje terug in het onderste deel en vult dit met (gemalen) koffie. Draai de bovenste helft er weer op en je zet je potje op het vuur. Na een paar minuten hoor je de koffie aan de bovenkant er uit pruttelen.

Let op: de koffie die je met de perculator zet is dus erge sterke koffie. Dit komt omdat pas als het water kookt, de druk opgebouwd wordt die ervoor zorgt dat het water door het buisje gaat dat naar de gemalen koffie leidt. Hoe warmer het water, des te bitterder de koffie. Natuurlijk kun je er in je kopje nog wat water bij doen om te verdunnen.

Cafetiere

Nog een eenvoudige manier voor de camping is de cafetiere. Hierbij doe je de gemalen koffie in de kan en schenk je daarna het gekookte water er op. Even laten staan, dan het filter naar beneden drukken en klaar is je koffie. Voor deze manier kun je diverse koffiesoorten gebruiken. Laat het water eerst even wat afkoelen voor je het opgiet om de bittere smaak te voorkomen. Zo wil je nooit meer naar kantoor met je de automaatkoffie en je aktetas heren.

Ouderwets of juist Hip: de filter koffie

Misschien ken jij het van je ouders of je oma maar de filterkoffie is alles behalve ouderwets. Helemaal terug en super hip. Zelfs in de modernste koffietentjes wordt weer op deze manier koffie gezet. Sterker nog, er zijn zelfs wedstrijden waarbij baristi met speciaal voor de filter zetmethode gebrande bonen, watertemperatuur en stopwatches in de weer zijn de beste koffie te maken.

Voor de camping kun je het simpeler houden. De oorsprong van deze manier van koffie maken is namelijk juist heel makkelijk. De smaak die je krijgt is natuurlijk vooral afhankelijk van de koffie. Kies het liefst voor een grove maling koffie. Zet een pannetje met water op het vuur en laat het koken. Plaats ondertussen het filterzakje in het filter en doe daar de koffie in. Mijn oma deed er dan altijd een snufje zout op.

Zodra het water kookt even wachten en dan opschenken. En meenemen is net zo makkelijk Je kunt het filter gewoon van huis al meenemen in je rugzak dames.

Artikel delen: