Tips voor het verhuren van je eigen woning

Tips voor het verhuren van je eigen woning

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je je eigen woning wilt verhuren. Misschien ga je voor een paar maanden naar het buitenland of ga je voor een tijdje proef-samenwonen. Het is zonde als je huis voor een langere tijd leeg staat, terwijl je wel maandelijks de huur of hypotheek moet betalen. In zo’n geval kan het ideaal zijn om je woning te verhuren aan iemand anders. Hierbij is het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van alle regels en risico’s. Daarom geven wij je graag een aantal tips voor het verhuren van je eigen woning!

Hypotheek en VVE

Voordat je je huis te huur zet, is het verstandig om eerst uit te zoeken of je wel mag verhuren en hoe je dit aanpakt. Kijk daarom eerst naar de voorwaarden van de bank en van de Vereniging van Eigenaren. Hierin staan alle regels beschreven omtrent het verhuren van je huis. Het komt vaak voor dat banken en de VVE je geen toestemming geven om te verhuren. Dit is vanwege de risico’s die zij niet willen ondergaan. In dit geval is het goed om juridische zaken goed te regelen, waardoor banken en de VVE meer zekerheid krijgt. Dit brengt ons gelijk bij het volgende punt.

Juridische zaken

Bij het verhuren van je huis, geef je nogal een grote verantwoordelijkheid uit handen. Zo komt er een vreemd persoon in jouw huis en hoop je dat alles goed gaat, zonder dat er schade wordt veroorzaakt. Daarom is het noodzakelijk dat je van te voren een huurcontract opstelt. Leg hierin vast wat de huidige staat van het huis is, eventueel met foto’s, en beschrijf hierin de rechten van de huurder. Ook krijg je te maken met huurbescherming en de huurwet. Als en huurder aan zijn of haar plichten voldoet, mag de huur in principe niet opgezegd worden. Wel kun je kiezen voor een huurcontract van bijvoorbeeld 6 maanden, waarna besloten wordt of deze wordt verlengd of niet. Naast het huurcontract is het verstandig om een goed profiel van de huurder te schetsen en hen te vragen om een identiteitsbewijs, verhuurdersverklaring en inkomstenverklaringen. Hiermee verklein je de risico’s dat de huurder de huur niet betaald of zich niet aan de opgestelde afspraken houdt.

Te huur zetten

Nu je weet wat allemaal mag en waar je rekening mee moet houden, vraag je je vast af hoe kun je een eigen woning verhuren? Je huis verhuren kan op een aantal manieren. Zo kun je zelf op zoek gaan naar een huurder, door bijvoorbeeld advertenties op internet te plaatsen. Maar je kunt ook je huis plaatsen op verschillende websites, waarbij huurders contact op kunnen nemen met jou. Verder zijn er soms ook makelaars die je kunnen helpen aan huurders. Bij het plaatsen van de advertentie is het belangrijk dat je een eerlijke beschrijving neerzet met realistische foto’s. Ook zul je de huurprijs moeten vermelden. Wat de maximale huurprijs is, hangt af van of je het huis te huur zet binnen de vrije sector of de sociale sector. Controleer dit dus altijd even van te voren.

Artikel delen: