Zo maak je het beste thuiskantoor

Zo maak je het beste thuiskantoor

Om efficiënt thuis te werken is het belangrijk om daar een fijne ruimte voor te hebben. Een vaste plek zonder onnodige afleiding en waar je goed kan focussen op de werkzaamheden is dan ideaal. Daar komt echter een kleine verbouwing in huis bij kijken. Met deze tips maak je het beste kantoor in eigen huis.

Een geschikte ruimte

Allereerst kies je een kamer, hoek of ander gedeelte van het huis waar het thuiskantoor komt te staan. Een afgesloten kamer is ideaal, maar niet iedereen heeft die ruimte vrij. In dat geval kies je voor een hoek of ander gedeelte in het huis. Vooral als je aan een drukke straat of weg woont, is een plek aan de stillere kant van het huis de beste optie.

Hoe creatiever je met ruimte omgaat, des te meer er mogelijk is. Misschien valt jouw TV meubel of vensterbank makkelijk uit te breiden met een bureaublad en is het ook nog eens een geschikt plekje. Kijk dus eens goed rond in huis, ook in kamers waar je niet als eerste aan denkt. Is het een rustig stuk met genoeg ruimte, dan kun je er een kantoor van maken.

Maak vervolgens de ruimte klaar om opnieuw in te richten. Verplaats meubels voor zover dat kan en nodig is, ruim spullen op en maak het gedeelte ook eventjes schoon. Zo ga je fris van start en heb je alle mogelijkheden om er een echte werkplek van te maken.

De basis 

Een bureau is het kopstuk van het thuiskantoor: dit is de plek waar je al het werk gaat verrichten. Kies een bureau dat genoeg ruimte biedt voor alle spullen die je nodig hebt. Is de ruimte waar je het mee doet beperkt? Denk dan aan slimme, ruimtebesparende opties zoals een hoekbureau, een bureau bar of een uitschuifbaar bureau. 

Verder wil je graag comfortabel aan je bureau zitten. Kies daarom voor een bureaustoel die ergonomisch is. Deze stoelen zijn verstelbaar en pas je makkelijk aan op jouw lichaam en zithouding voor ideale ondersteuning. Dat klinkt meer technisch dan stijlvol, maar gelukkig is er een breed aanbod van ergonomische stoelen in allerlei kleuren, soorten, maten en stijlen.

Om de basis af te maken is het belangrijk om voldoende licht te hebben. Je zal waarschijnlijk niet doorgaans ‘s avonds aan het werk zijn, maar op regenachtige en bewolkte dagen valt er weinig natuurlijk licht naar binnen. Ook als de werkplek geen ruime raampartij heeft, is extra licht geen overbodige luxe.

Je kunt dan voor de standaard bureaulamp gaan, maar als je een compact bureau hebt, neemt dat wellicht te veel ruimte in. Plak spots zijn dan een slimme oplossing. Ze zijn ook verkrijgbaar in een variant op batterijen, waardoor ze ook een goede optie zijn als er op jouw werkplek nu net geen bedrading voor een hanglamp is.

Extra opbergruimte

Wie niet veel ruimte heeft, moet daar slim mee omgaan. Werk je met veel papieren, heb je een flinke administratie of gebruik je andere spullen die opbergruimte vereisen? Onder en naast het bureau kunnen kastjes en manden dan erg behulpzaam zijn.

Je kunt ook de hoogte in werken en zo opbergruimte creëren: denk dan aan extra plankjes of speciale vakken die je aan de muur hangt. Er bestaan ook bankjes en krukjes die een verborgen opbergcompartiment hebben!

Werkbenodigdheden en accessoires

Op technisch vlak wil je voorzien zijn van alles wat je nodig hebt om efficiënt te werken. Voor de meesten begint dat met een goede laptop. Wil je dat er zo min mogelijk snoeren in de weg liggen, werk ze dan weg met speciale kabelplinten of kabel organisers. Met snoerloze opties zoals de beste draadloze muis heb je zelfs helemaal geen last van een kabel!

Denk ook aan andere producten die de productiviteit een steuntje in de rug geven. Een papieren planner kan bijvoorbeeld erg handig zijn, omdat je zwart op wit een overzicht voor je hebt. Ten slotte helpen houders voor je telefoon, tablet en andere apparaten voor meer orde op het bureaublad.

Denk ook aan een stukje comfort

Een werkruimte moet functioneel zijn, maar dat betekent niet dat de ruimte bijna klinisch hoeft aan te voelen. Het voordeel van een thuiskantoor is dat je het precies zo kunt inrichten als jij wilt. Maak daar dan ook gebruik van door gepersonaliseerde items te plaatsen die jou een fijn gevoel geven.

Dat kan decoratie zijn, zoals lijstjes, foto’s en planten, of bijzondere producten die jou helemaal inspireren. Gebruik alle opties en mogelijkheden om er jouw eigen, comfortabele werkplek van te maken.

Artikel delen: