Henk Borgmeijer is 40 jaar wedstrijdspeaker - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Henk Borgmeijer is 40 jaar wedstrijdspeaker

DALFSEN – Dalfsenaar Henk Borgmeijer is op 13 september 2020 maar liefst 40 jaar actief als wedstrijdspeaker voor o.a. loopwedstrijden.

Henk stamt uit een voetbalfamilie en hij was eigenlijk voorbestemd om als voetballer sportief te zijn. Enkele jaren heeft hij gevoetbald bij v.v Hattem, maar door zijn vele en vervelende blessures heeft hij – op advies van een sportarts – zijn “voetbalcarrière” moeten opgeven.

Hij heeft in de jaren 70 gekozen voor atletiek ”de moeder van alle sporten” – het hardlopen; een toen steeds populairder wordende loop-sport die tevens ook minder belastend ( dan voetbal )  voor zijn lichaam was. Henk woonde in Wezep en is lid geworden van Atletiekvereniging De Gemzen uit Heerde waar hij in wedstrijdverband meedeed met langeafstandslopen. Voor De Gemzen is hij ook jeugd- en looptrainer en bestuurslid geweest.

Op verzoek van collegawedstrijdlopers is hij, omdat hij toen ook al goed kon praten, wedstrijdspeaker geworden voor de 20 km. wegwedstrijd van De Gemzen in Veessen op 13 september 1980. Dat was de start voor een carrière die nu al 40 jaar duurt.

Henk was in het begin alleen speaker voor zijn eigen club (De Gemzen), maar werd gauw gevraagd voor regionale en nationale loopwedstrijden (zoals de Nederlandse Kampioenschappen op de baan, indoor, veld en weg).

Op kaart (foto2) staat aangegeven waar Henk in de afgelopen 40 jaar wedstrijdspeaker is geweest (ruim 1000 wedstrijden in meer dan 100 plaatsen!).

In zijn werkkamer houdt Henk in zijn computer alle prestaties (zoals records en looptijden) en feiten van de duursporters actueel. Een tijdrovende taak, want elke sporter die met een loop meedoet is even belangrijk voor hem.  Als speaker geeft hij de atleten – bij start en finish – ongeacht hun gerealiseerde tijd een woord van waardering en een aanmoediging; het aanwezige publiek informeert hij over de prestaties van de sporters.

In Dalfsen was hij vanaf 1987 bij alle loopwedstrijden van Stokvisdennen als deskundige speaker aanwezig. Voor deze toewijding heeft hij in 2017 van de Atletiekunie een waarderingsspeld ontvangen.

Henk is in Dalfsen een veelvuldig gevraagd spreker; bij loopwedstrijden (1/2 marathon, Unicef kinderloop, Stationsloop, Vrouwenloop…etc.), maar ook bij de schrijfavond voor Amnesty International, de ALS-Nieuwjaarsduik, het eiergooien bij Het Oude Station, de Obstakelrun van de Oranjevereniging en nog veel meer.

Het jaar 2020 is vanwege Corona voor iedereen – en dus ook voor elke sporter en wedstrijdspeaker – een bijzonder jaar. In het voorjaar en zomer zijn alle grote evenementen en wedstrijden afgelast.

Henk heeft daarom in de afgelopen maanden zijn muziekhobby uit de jaren 90 “nieuw leven ingeblazen”. Op zijn zolder heeft hij zijn oude tenor-saxofoon uit de koffer gehaald en daarna laten repareren voor een tweede leven. Hij heeft enkele zelfstudieboeken voor dit instrument aangeschaft en hij is sinds eind april fanatiek (elke dag) aan het oefenen en spelen. Hij hoopt toch nog een keer zo goed te worden, dat hij een uitnodiging van het North Sea Jazz festival krijgt om samen met de familie Dulfer te spelen….grapje !!!!

Een andere hobby van Henk is het luisteren naar jazzmuziek en – toen het in Nederland nog mogelijk was – naar jazzconcerten gaan. Zijn favoriete artiesten zijn: Billie Holiday en Rita Reys.

Henk woont met veel plezier sinds 1987 in Dalfsen en hij roemt het sport- en cultuuraanbod in alle kernen van de gemeente, goed verzorgde sportaccommodaties  en het prachtige theater “de Stoomfabriek” gelegen aan de oevers van de Vecht is natuurlijk ook een juweel met o.a. optredens van de The Bluebettes met o.a. Arlette en Geraldine Swartjes en het virtuoos op de drums Jan Wolfkamp.

Dit aanbod heeft mede ertoe bijgedragen dat vele (top)sporters zoals René Eijkelkamp, Cor Westhuis († 2018 ), Barry Veneman, Erben en Freddy Wennemars, Loes Adegeest , handbalvrouwen en alle overige (amateur)sporters die Dalfsen zowel nationaal als internationaal op de kaart hebben gezet met hun uitzonderlijk prestaties.

Als ik vraag of hij nog wensen heeft, noemt Henk;

–       als het even kan dan graag een wereld zonder Corona, zodat een ieder weer gezond kan bewegen binnen de 150 centimeter
–       voedselbanken de wereld uit; dat is toch een droom van ieder weldenkend mens
–       docenten lichamelijke oefening voor alle basisscholieren
–       zou mooi zijn om ooit nog eens in een Dalfser 66+bandje te kunnen meeblazen

Tenslotte geeft Henk nog de volgende spreuk mee ”wat er ook mag spelen in de wereld, laat het vooral de kinderen zijn” (zie foto 5: in een schilderij van onbezorgd spelende kinderen; dit hangt in zijn keuken).

Paul Scholten Dalfsen

Foto's 5
Henk Borgmeijer is 40 jaar wedstrijdspeaker - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Henk Borgmeijer is 40 jaar wedstrijdspeaker - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Henk Borgmeijer is 40 jaar wedstrijdspeaker - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Henk Borgmeijer is 40 jaar wedstrijdspeaker - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: