Regio’s kunnen dankzij thuiswerken woningnood  verminderen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Regio’s kunnen dankzij thuiswerken woningnood verminderen

OVERIJSSEL – Thuiswerken is het nieuwe normaal. Veel werkgevers hebben in de coronacrisis gemerkt dat het werkt. Dat betekent dat mensen op grotere afstand van hun werk kunnen gaan wonen. Gezien de woningnood in met name de Randstad biedt dat grote kansen voor de regio’s.

“In de Randstad is een nijpend tekort aan woningen, maar in veel regio’s is nog ruimte om te bouwen”, zegt Erwin Hoogland, fractievoorzitter VVD Zuid-Holland en aspirant-kandidaat Tweede Kamerverkiezingen 2021. “Die regio’s worden dankzij het thuiswerken ineens een stuk interessanter. Reistijd is immers geen dagelijkse noodzaak meer.”

Hoogland roept de regio’s op om snel in actie te komen. “Succesvol thuiswerken valt of staat met een stabiel en supersnel digitaal netwerk. Een regio als Twente zou daarom het 5G-netwerk versneld over het hele gebied moeten uitrollen. Maar breid tegelijkertijd ook de mogelijkheden voor cultuur en recreatie uit. Innoveer. Laat zien hoe aantrekkelijk je bent!”

Omdat mensen niet elke dag thuis zullen werken, moet er ook geïnvesteerd worden in bereikbaarheid. Hoogland: “Om bij het voorbeeld van Twente te blijven: versterk de A1 met de A35 tot aan Zwolle en maak van de N18 een A18 van Enschede naar Arnhem. De treinverbinding van Twente naar de Randstad is al goed, maar naar Zwolle kan de trein nog wel sneller rollen.

De tweede ic-lijn”Al met al ziet Hoogland grote kansen om de bedrijvigheid in het westen te koppelen aan het woongenot van het oosten. “Het kabinet wil de woningbouw een impuls geven. Dat is een uitstekend idee. Ik zou zeggen: richt je daarbij vooral op de regio’s. Daar liggen echt kansen om zelf economisch te groeien en de woningnood in de Randstad te verminderen. Zo blijven de regio’s vitaal, kan krimp worden voorkomen en blijf je ook voor jongere generaties aantrekkelijk”

 

Foto 1
Artikel delen: