Met deze tips vind je de juiste balans tussen werken en een ouder zijn

Met deze tips vind je de juiste balans tussen werken en een ouder zijn

REGIO – Het aantal werkende ouders blijft groeien, wat erg mooi is. Ouders die beide werken merken hoe lastig het kan zijn om ouderschap en een carrière met elkaar te combineren. Uiteindelijk is ouderschap ook een fulltime job en vergt dit enorm veel aandacht. Door samen duidelijke afspraken te maken, kun je er enorm veel plezier uithalen terwijl je beide werkt aan een mooie carrière. Hoe je dit doet? Wij delen een aantal tips waar je beide een hoop aan hebt. Zo kun je gerust naar je werk gaan en heeft je kind een mooie tijd thuis.

  1. Huur een oppas in

Misschien wel gelijk de belangrijkste tip is het inhuren van een oppas of een gastouder. Hier zitten wel een aantal verschillen tussen, maar beide zullen enorm veel helpen in het vinden van balans tussen werk en ouderschap. Je kunt via www.oppasland.nl een oppas vinden. Een oppas zijn vaak jonge studenten die dit naast hun studie doen. Vaak zijn zij ook beschikbaar in de avond of weekenden. Je kunt ook een vaste oppas kiezen die iedere week op vaste tijden langskomt. Dit kun je met de oppas zelf bespreken. Hoeveel kost een oppas? Dat verschilt per bedrijf, hoe vaak je iemand nodig hebt en hoe lang.

  1. Huur een gastouder in

Ben je beide fulltime aan het werk en kun je beide niet thuiswerken? Dan is het inhuren van een gastouder een betere optie. Een gastouder is wat anders dan een oppas. Een oppas is er vaak een aantal uur en gaat daarna weer naar huis. Een gastouder is heel de week met jullie kinderen. Zo kan een gastouder je kinderen ophalen van school en sportactiviteiten, eten koken en meer. Zo hoef je je hier als ouder niet druk om te maken wanneer je aan het werk bent en je bouwt daarnaast ook een goede band op met de gastouder, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

  1. Vraag hulp in je omgeving

Je kunt er ook altijd voor kiezen om in je omgeving rond te vragen naar extra hulp. Denk bijvoorbeeld aan iemand in je vriendenkring of je familie. Door een duidelijke planning te maken weet je precies wie wanneer kan oppassen en hoeveel je dit uiteindelijk zal kosten. Kan één van de twee ouders twee dagen per week thuiswerken? Dan heb je een oppas of een gastouder ook minder nodig.

  1. Plannen met elkaar

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je samen een duidelijke planning maakt waarin je precies deelt wie wanneer vrij is. De meeste bedrijven hebben een papa-dag wat het voor de vaders makkelijker maakt om een vrije dag te krijgen en met hun kinderen te zijn. Vaak vallen papa-dagen op vrijdagen en krijg je iedere twee weken een papa-dag. Zo kan je als moeder de vrijdagen werken wanneer de vader thuis is. Werk je als moeder iedere dinsdag en woensdag thuis? Dan heb je op deze dagen geen oppas nodig of minder lang dan normaal. Zo kun je meetings en belangrijke taken indelen wanneer je kind bij de oppas is.

Artikel delen: